В бразилската джунгла умря най-самотният човек на земята (видео)

По-рано този месец е намерен мъртъв единственият останал член на изолирано местно племе, избито през 1995 г.

Ваня Милева Последна промяна на 05 септември 2022 в 00:01 15472 0

Индианецът от амазонските гори, живял сам в продължение на 26 години. Кредит: FUNAI

Най-самотният човек, единственият оцелял от избито племе в Амазония, избра да изживее живота си сам.

В края на август той е намерен мъртъв в хамака си, покрит с пера на ара.

Известен е като „Човекът от дупката“ (indio do buraco на португалски), тъй като е копал дълбоки ями в колибите си.

Живял е напълно изолирано на земята на племето Танару, в щата Рондония, Западна Бразилия. Неговото частично разложено тяло е открито от Алтаир Алгайер, служител на бразилското правителство, който го е наблюдавал през последните 26 години.

Той е последният от своето племе с неизвестен етнос, като никога не е общувал с други групи. Бразилските власти смятат, че е починал от естествена смърт на 60 години.

По ирония на съдбата той е известен в цял свят именно защото е живял в самота толкова много години.

Лицето на най-самотният човек на земята. Кредит: FUNAI

Националната индианска фондация на Бразилия (Fundação Nacional do Índio - FUNAI), правителствената агенция, отговорна за защитата на коренното население на страната, прехвърля останките му в столицата Бразилия за съдебномедицински анализ.

"Човекът от дупката" е обитавал 80 квадратни километра земя, заобиколена от ферми за добитък, защитени от специфичен закон, който забранява навлизането на външни лица. Бразилските власти възнамеряват да го погребат на земята, където е живял живота си.

През последните 26 години Алгайер ръководи екип на FUNAI, който наблюдава човека отдалеч, поддържайки дългогодишната бразилска политика за липса на контакт с местните племена, които избират да избягват външния свят.

Веднъж на всеки три месеца екип на FUNAI се приближава и поставя камери, за да наблюдава дейността му и да види дали някой е нахлул в защитената му земя. Така знаят, че той е починал в 53-та хижа, която е построил от началото на наблюдението.

Всичките му колиби „имаха една и съща конструкция и винаги с яма вътре“, се казва в съобщението на FUNAI за смъртта му.

В очакване на смъртта

В интервю за Amazonia Real, Марсело дос Сантос, един от членовете на екипа на FUNAI, който наблюдава "Човека от дупката", коментира: „Той бе намерен в хамака си, покрит с пера от ара. Той е чакал смъртта - нямаше следи от насилие."

Не съществуват много снимки на анонимния мъж. Най-ясните са от клип, пуснат преди няколко години. Почти чисто гол, човекът сече дърво, без да подозира, че го снимат от разстояние. Той никога не е говорил със своите защитници, но е приемал семена и инструменти, които са му оставяли, „за да се подобри качеството на живота му“ по думите на Бразилската организация за изолирани племена.

The Last of his Tribe from Survival International on Vimeo.

Недокоснати от цивилизацията племена все още съществуват

Трудно е да се повярва, но по света все още има народи, които никога не са имали контакт с цивилизования свят. Те живеят в горите, както са го правили техните предци в продължение на хиляди години - ловуват диви животни, събират растения, лекуват се с билки.

Амазонската гора обхваща 6 700 000 кв. км и голяма част от тази територия все още не е изследвана. Понякога учените успяват да направят снимки на изолирани племена, които никога не са виждали съвременния свят. Обикновено снимките се правят от хеликоптер, защото в случай на най-малката опасност аборигените от амазонската гора насочват стрелите си.

Неприязънта на коренните жители на Амазонската гора е разбираема, тъй като те са свикнали да бъдат посещавани от съвременни хора, които искат да изсекат гората им и да направят ферми, мини върху тяхната земя. Унищожението на амазонските племена започва през 70-те години на миналия век. 

"Човекът от дупката" е единственият известен оцелял от клането през 1995 г., когато няколко големи земевладелци, алчни за повече земя, плащат на местни заселници да унищожат цялото племе и да унищожат всички следи от тяхното съществуване. Извършителите така и не са наказани и оцелява само един човек от племето.

"Човекът от дупката" започва нов живот в почти пълна самота, хранейки се с диви свине, костенурки и птици, които ловува или хваща в капани.

"Човекът от дупката", една от неговите колиби и изкопана от него дупка. Кредит: FUNAI

Брутален процес на изтребление

Организацията за изолираните народи заявява, че "човекът от дупката" е "жертва на брутален процес на изтребление, причинен от покровителстваната от правителството експанзия на големите ферми. Той е видял как хората му измират, а земята му се превръща в пасище. Бил е осъден да прекара остатъка от живота си в малка защитена горска територия, заобиколена от големите ранчота, които доминират в района на река Корумбиара в Рондония."

Сега, когато "Човекът от дупката" си е отишъл, неговото малко парче земя скоро ще бъде завзето от големите земеделски предприемачи.

Изолирано индианско племе в бразилския щат Акре. Кредит: Wikimedia Commons

Неконтактните народи на Бразилия са най-уязвимите от 115-те местни племена в страната, но те са най-пригодени за живот в джунглата и биоразнообразието. Долината Джавари, на границата на Бразилия с Колумбия и Перу, е мястото, където се намират повечето от тези племена. Миналия юни Бруно Перейра, експерт по неконтактни народи, и британският журналист Дом Филипс са убити от бракониери в долината Джавари.

В горите на Амазонка живеят и други племена, някои от които все още не са открити от учените. Атаките срещу тях продължават и е много трудно да бъдат спрени. Към 2020 г. в тропическите гори на Амазонка са убити 182 аборигени и броят им не намалява с всяка изминала година.

Източник: The last of his tribe: Brazil’s most solitary man dies,  EL PAÍS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !