05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ваксина срещу рак е създадена от клетки на имунната система

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 октомври 2018 в 00:00 73730
Докато една нормална клетка има приблизително 20 000 HER2 протеина на своята клетъчна повърхност, HER2-позитивна ракова клетка има приблизително два милиона HER2 протеина на клетка. Кредит: Roche

Терапевтична ваксина, създадена от собствените левкоцити на пациентите, показа добри резултати срещу агресивен тип рак на яйчниците и червата, съобщава Science Daily.

Предклиничните проучвания, публикувани преди това в списание AACR Cancer Research, показват, че този тип ваксина може да унищожи големи тумори, както и белодробни метастази при мишки.

Изследователският екип, ръководен от Джей Берзофски (Jay A. Berzofsky), обяви успешното завършване на първата фаза на клинично проучване на противоракова ваксина срещу HER2-позитивни ракови заболявания. Употребата на ваксината доведе до подобрение на състоянието при няколко пациента с метастази, според материали, предоставени от Американската асоциация за изследване на рака.

Доклад за резултатите от проучването е представен на четвъртата CRI-CIMT - Международна конференция за имунотерапия на рака. 

"Имунотерапията насочва фината специфика на имунната система за унищожаване на рака, а някои видове могат да имат потенциално по-малко странични ефекти от традиционната химиотерапия", заяви Берзофски,

Предклиничните изследвания показват ефективността на техниката при спиране на растежа на големи тумори и метастази на рак на белия дроб при мишки. В първата фаза на клинично проучване на 11 пациента, получили повишена доза ваксина, шест (54%) показват подобрение на състоянието си, при един пациент с рак на яйчника туморното клетъчно делене спира за 89 седмици, при друг пациент с рак на червата се наблюдава частичен отговор на терапията, който трае 16 седмици, при четирима пациенти (двама с рак на ректума, един с рак на простатата и един пациент с рак на яйчника) не се наблюдава промяна. При шест пациента, които получават по-малки дози от ваксината, ефект също не се наблюдава.

"Нашите резултати показват, че имаме много обещаваща ваксина за HER2-свръхекспресиращи ракови заболявания", коментира Берзофски. "Надяваме се, че един ден ваксината ще предостави нова възможност за лечение на пациенти с тези ракови заболявания".

HER2 (Neu, ErbB-2, CD340) е мембранен протеин, участващ в регулирането на клетъчния растеж и делене. Свръхекспресията на гена, кодиращ HER2, се наблюдава в клетките на някои видове агресивни ракови заболявания на гърдата, яйчниците и червата. Съществуват редица лекарства, които свързват HER2, тяхното използване може значително да увеличи ефективността на други терапии и да намали риска от рецидиви.

Дендритните клетки са клетки на имунната система, които разпознават антигени и ги прикрепват към своята протеинова мембрана. След това Т-лимфоцитите могат да разпознават съответните антигени и да унищожат носителите им. Ако се даде възможност на дендритните клетки да разпознават антигените на раковите клетки, тогава лимфоцитите на пациента ще атакуват туморните клетки.

Учените създават персонализирани ваксини срещу HER2-положителен рак от собствените левкоцити (бели кръвни клетки) на пациентите. Те са превърнати в дендритни клетки и генетично са модифицирани с вирусен вектор, носещ фрагмент от гена, кодиращ HER2 протеина. След това дендритните клетки се прилагат на пациентите интрадермално.

Според Берзофски основното научно ограничение на проучването е, че е сравнително малко клинично изпитване за фаза I без плацебо контролна група.

Подходът обаче е достатъчно обещаващ, за да оправдае допълнителни опити.

В следващите етапи на клиничното проучване учените планират да увеличат дозировката на лекарството и да вземат участие пациенти с HER2-положителен рак, които вече са получили HER2 инхибитори и да комбинират ваксината и употребата на такива лекарства.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.