Ваксината на Pfizer не се нуждае от съхраняване на свръхстудено

Ваня Милева Последна промяна на 26 февруари 2021 в 01:13 5962 0

Кредит Pixabay

Флаконите с ваксината срещу COVID-19 на Pfizer могат да се съхраняват при температури, поддържани в нормални фризери, за период до две седмици, вместо при свръхниски температури, което улеснява работата с тях в по-малките медицински клиники с по-малко ресурси, съобщава Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Това решение смекчава предишното изискване ваксината да се съхранява при свръхниски температури, между -80 до -60 градуса по Целзий, има възможност да престоят безопасно до две седмици в при стандартни аптечни фризери с температури от -25 до -15 градуса по Целзий.

„Алтернативната температура за транспортиране и съхранение ще облекчи трудностите за набавяне на оборудване за съхранение от хладилни съоръжения, поддържащи свръхниски температури в местата за ваксинация и би трябвало да помогне за ваксинацията до повече места“, заявява Питър Маркс (Peter Marks), директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти на FDA.

FDA заяви, че ще актуализира съответно своя информационен лист за доставчиците на здравни услуги.

Решението да се променят указанията за съхранение идват след изследванията на Pfizer за стабилността на ваксината при по-висока температура.

Компанията Pfizer откри за първи път миналата седмица, че нейната ваксина остава ефективна при температури в обикновени фризери, позовавайки се на изследвания от Израел, най-масово ваксинираната държава в света

Не е необичайно ваксините да се нуждаят от охлаждане, но от Pfizer първоначално са смятали, че препаратът им се нуждае от съхранениет при особено ниски температури, за да остане ефективен, което е предизвикателство за дистрибуторите и местните здравни служители. Свръхизстудяващите фризери са скъпи, което ги прави недостъпни за много болници в малки населени места и медицински клиники с ограничен ресурс, а внезапното търсене на тези специализирани фризери предизвика усиленото им търсене в световен мащаб. Молекулите на иРНК са обвити в липиди, за да ги защитят, но те се разграждат по-бързо от традиционните ваксини и затова изискват по-строги мерки за съхранение.

Източници: 

Huge News: US Officials Approve Pfizer Vaccine Storage at Normal Freezer Temperatures, AFP

Pfizer’s Covid Vaccine Doesn’t Need Ultra-Cold Storage, FDA Says, Forbes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !