Вашето куче помни повече, отколкото си мислите

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 ноември 2016 в 12:20 17844 1

Кучетата, подобно на хората, могат съзнателно да си спомнят лични преживявания и събития.

Най-накрая, учените могат да дадат отговор на въпроса, който вълнува всеки собственик на куче - дали домашният любимец помни нещата, които правите заедно?

Способността на хората съзнателно да си припомнят лични преживявания и събития се смята, че са свързана с наличието на самосъзнание.

Ново проучване установи, че кучетата също имат такъв вид памет, което означава, че тази способност може да е по-разпространена сред животните, отколкото се смяташе досега, пише онлайн изданието Science.

Доклад за това е публикуван в Current Biology.

Предположението, че животните могат съзнателно да си спомнят събития, на които са били участници или свидетели (т. нар. епизодична памет), е спорно до голяма степен. Предимно съмненията са свързани с представите, че животните, за разлика от човека, нямат самосъзнание. Но учените са показали, че някои видове като сойки, колибри, плъхове и човекоподобни маймуни - такива, които трябва да запомнят сложни последователности от информация, за да оцелеят, имат "подобен" тип памет. Например, сойките помнят каква храна са скрили, кога са я скрил и кой ги е видял, докато са го правили.

Но какво да кажем за спомените, които не са абсолютно необходими за оцеляването или действията на някой друг? За да разберат дали кучетата могат да си спомнят подобни детайли, учени помолили 17 собственика да научат своите домашни любимци на номер, наречен "прави като мен". Кучетата, например, че след като надлюдават как подскача техният собственик, трябва да направят същото, когато им заповядат "направи това!".

След като гледа как неговият собственик докосва чадър, кучето имитира действието. Снимка: Mirko Lui

"Но това само по себе не доказва наличието на епизодична памет", коментира Клаудия Фугаза (Claudia Fugazza), етолог (етология - наука за поведението на животните) в Университета в Будапеща Eötvös Loránd и водещ автор на изследването. "Трябва да се изпробва, когато те не го очакват".

На следващия кръг собствениците обучават своите кучета да лягат долу след като техният стопанин извършва някакво действие като докосване на отворен чадър или стъпване на стол. От тях не се изисква да имитират. "И тогава бяхме изненадани", разказва Фугаза. Отново собственик извършва дадено действие, но този път непредвидено  дава заповед на кучето "Направи го!". След това кучето трябва да си припомни какво е видял собственикът му да прави, въпреки че не е очаквало, че е необходимо да помни действие. Кучетата са тествани по този начин и след една минута, и след един час след като са гледали своите собственици.

Кучетата са успели в 33 от 35 изпитвания. Това предполага, че кучетата имат нещо подобно на епизодична памет. Но колкото повече време минава , толкова по-трудно кучетата си припомнят действията. Но точно същото става и с човешката епизодична памет - ние бързо забравяме нещо, на което не сме обръщали внимание или не сме отдавали особено значение. Например, по-вероятно е да помните първата си целувка, отколкото някакви битови събития миналата седмица.

Според авторите на изследването, тези експерименти показват, че нашите кучета помнят това, което правим, и спомените им не са следствие на просто повторение или очакване на награда. Откритието, че епизодична памет може да има не само човекът, означава, че тя е по-широко разпространена в животинското царство, отколкото се смяташе досега. Папагали, делфини, косатки също могат да помнят повече, отколкото си мислим, коментират учените.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

27.11 2016 в 17:20

"Отново собственик извършва дадено действие, но този път непредвидено дава заповед на кучето "Направи го!". След това кучето трябва да си припомни какво е видял..."

Браво! Само 15-20 хиляди години след опитомяването на кучетата вече е доказано, че те могат да бъдат обучавани. :)