16 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Въздушни снимки показват древен митичен град в средата на Тихия океан (снимки, видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 ноември 2017 в 09:47 135560

Нан Мадол е древен и труднодостъпен град, който дълго време бе извън обсега на археолозите.

Сега, благодарение на новите технологии, учените имат безпрецедентен достъп до мястото, което някога е било столицата на династията Саудалър (1100 -1600 г. от н.е.).

Новите видеоматериали на древния град в средата на Тихия океан възродиха теориите за хипотетичен потънал континент в океана.

Градът е разположен на коралов риф в Тихия океан край бреговете на остров Понпей, столицата на Микронезия, на 4000 км от Лос Анджелис и 2,575 км от Австралия.

В последния епизод на научния видеоканал What On Earth? се показват сателитни снимки, показващи археологическия обект.

 "Защо някой би съградил град в средата на океана? Защо тук, толкова далеч от всяка друга известна цивилизация?" - възкликва д-р Патрик Хънт (Patrick Hunt), археолог в Станфордския университет.

Нан Мадол е малко по-малък от Ню Йорк, според статия в списание Smithsonian magazine и се състои от 90-тина геометрично очертани изкуствени островчета, изградени от базалт и коралови камъни, разделени с мрежа от канали. "[Нан Мадол] е очевидно елитен жилищен комплекс и всяко островче обслужва конкретна цел, като сгради за канута, кухни, болници и вероятно са били покрити с дървени покриви или от палмови листа", обяснява Тери Нюман (Terry Newman) пред BBC News

Тези сгради са свързани с мрежа от канали, заради което градът се сдобива с прозвището "Венеция на Микронезия".

"Колко е удивително, тъй като това място се появява на сателитни изображения, а слизайки надолу до нивото на земята е още по-поразително. Има стени, които са от 5 до 7 метра дебели", обяснява в клипа д-р Карен Белингер (Karen Bellinger), археолог и основател на The Time Tribe, игра, базирана на реалната история и археология. 

На всеки един от тези острови има останки от храмове, обществени бани, къщи, дворци, резиденции, построени между 1200 - 1600 година. Най-високата сграда в Нан Мадол е царският храм, наречен Нандауаз. Той е заобиколен от високи 7,6 метра стени.

Жителите на Помпей не знаят как е бил построен града, но те смятат, че е свързан с магия. Те разказват, че първите заселници, стъпили  на острова, са били братя, наречени Олисипа и Олосопа. Двамата магьосници с помощта на богорете са създали град Нан Мадол. 

Учените не смятат така и твърдят, че базалтовите камъни вероятно са пренесени от другата страна на острова с помощта на салове и лебедки до мястото си. В крайна сметка, най-вероятно хиляди работници стотици години са изграждали града.

По времето, когато европейците за пръв път през 19-ти век откриват острова, Нан Мадол е изоставен. Сега островитяните избягват древния град, вярвайки, че е прокълнат.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Леонардо, изобретателят
Леонардо, изобретателят
15 април 2021 в 00:0025131
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.