Възможно е Homo erectus да се е срещал с денисовците

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 декември 2019 в 15:39 5648 0

Кредит Macquarie University

Разкопки в Нгандонг през 2010 г.

Ранните човешки видове може би са оцелели на остров Ява, Индонезия до преди 108 000 години. Homo erectus e оцелял толкова дълго, че може би дори някои индивиди са се кръстосали с по-късни хоминини като мистериозните денисовци, според нова публикация в Nature.

Дълго време не беше ясно кога H. erectus е изчезнал. Сега повторният анализ на най-младите известни останки може да посочат момента на изчезване. 

Homo erectus е един от първите видове от нашия род Homo. Той еволюира в Африка преди около 2 милиона години и след това преминава в Европа и Азия. В сравнение с по-ранни видове, H. erectus има относително голям мозък и използва умело инструменти, въпреки че е надминат и в двете направления от по-късните групи на неандерталците и съвременните хора. 

H. erectus измира преди съвременните хора да достигнат Ява, така че вероятността двата вида да са се срещнали е малък. Това означава, че нашият вид не е причината за тяхното изчезване

Последният познат H. erectus е живял близо до река Соло в Нгандонг, Ява. Останките са открити през 30-те години, но оттогава насам учените имат проблеми да ги датират.

Предишни изследвания предполагат, че H. erectus се е застъпил с нашия вид, но повечето учени смятат, че това не е така. 

През 2011 г. екип воден от Сюзън Антон (Susan Antón) от Университета на Ню Йорк заключват, че последните Homo erectus са живели преди между 143 000 и 546 000 години. Въпреки че има несигурност заради големия период, все пак това е преди съвременните човеци да достигнат този район.  

Екип, ръководен от Кира Уестауей (Kira Westaway) от Университета Маккуари в Сидни, успява да стесни диапазона. Ключови се оказват фосилите, открити в поредица тераси, формирани от река. По-високите тераси са по-стари, а по-ниските са по-скорошни, така че датирайки всяка от терасите те успяват да определят прозореца за възможната възраст на останките. 

"Ефективно стесняваме възрастта на Нгандонг с горен и долен максимум на времевия период", обяснява Уестауей. "Това опитахме да направим, да отнесем Нгандонг към мястото му в пейзажа".

Заедно с другите методи за датиране, това позволява на екипа да стесни периода за H. erectus между 117 000 и 108 000 години. 

"Това е изключително важен обект и е наистина чудесно да го проучим отново по толкова детайлен начин", обяснява Антон.

Въпреки това според нея "свръх прецизното" датиране трябва да се приема предпазливо, тъй като всеки от методите изисква много моделиране, за да се интерпретират суровите данни. 

В момента няма доказателства, че ранните човеци са били на Ява толкова рано. "Това може да се промени след няколко години ако някой открие по-старо обиталище на древни хора", смята Уестауей. Но засега изглежда, че двата вида не са се срещали. Това предполага и че няма как да са се чифтосвали помежду си и няма причина да смятаме, че хората са отговорни за изчезването на H. erectus

"Но този период предполага възможността да се имало потенциално застъпване с денисовците", подчертава Уестауей.

Денисовците са познати от много малък брой останки, от които е извлечена ДНК. Те са живели в Азия и са се смесвали с предците на хората в Китай и Югоизточна Азия.

"Има голяма вероятност те да са дошли до Югоизточна Азия и може да са взаимодействали с H. erectus," смята уестауей. 

Възможно е и денисовците да са надделели над H. erectus, но няма доказателства за това. Чифтосването помежду им също е възможност.

"Смятам, че почти неминуемо се е случило, имайки предвид времевия период и географското положение", допълва Антон. 

Източник: New Scientist - Homo erectus lived recently enough that it may have met Denisovans

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !