Възможно ли е Кавано да не помни какви ги е вършил на студентски запой

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 октомври 2018 в 07:01 3633 0

Един скорошен скандал около миналото на кандидата за Върховния съд на САЩ Брет Кавано, който вероятно не си спомня какво се е случило на пиянско парти през студентските си години, ни накара да се запитаме какво означава "алкохолна амнезия", как изчезват спомените и колко често се случва, особено сред младите хора?

Ето някои  факти, изнесени от BBC Future.

• Амнезията настъпва, когато мозъкът временно не може да записва спомените. Тя може да бъде предизвикана от пиянство, защото алкохолът нарушава активността на хипокампуса, възпрепятствайки способността му да създава дългосрочни спомени. 

• Околните понякога не разбират, че човекът до тях е в алкохолна амнезия. В някои по-ранни изследвания на феномена, субекти в подобно състояние, са успели да си припомнят събитията няколко минути след като са се случили и дори могат да извършват прости изчисления. Половин час по-късно обаче напълно забравят за събитията.

• За редовно употребяващите алкохол изпадането в амнезия е изненадващо често срещано. В проучване на повече от 1000 студенти, повече от две трети - 66,4% - признават, че са имали поне един случай на амнезия. Друг анализ на повече от 4600 участници е установил, че 52% от мъжете и 39% от жените съобщават, че имат поне една алкохолна амнезия в живота си, докато 21% от мъжете и 11% от жените споделят, че са имали три или повече за една година. Изследване на 2 000 участници на възраст една година след завършване на средно образование установи, че 68% признават, че някога са получавали алкохолна амнезия, а 20% съобщават, че са преживели това състояние през последните шест месеца.

• Алкохолната амнезия не се получава при едно и също количество алкохол.. Едно проучване установи, че честотата на употреба на алкохол през последния месец, е рисков фактор за изпадане в състояние на амнезия.

• Алкохолната амнезия засяга някои хора повече от други - например жените по-често от мъжете. Също така изглежда, че има наследствен компонент. Мащабно проучване на близнаци установи, че генетичният фактор сам по себе си има принос повече 50% при алкохолната амнезия. В друг анализ хората, които казват, че техните майки са имали проблем с алкохола, по-често съобщават за загуба на паметта, отколкото тези, чиито майки не са пиели, но между мъжете и жените съществува разлика. Мъжете, които съобщават, че майките им са имали проблем с пиенето, е два пъти по-вероятно да изпадат в алкохолна амнезия, отколкото жените с майки, злоупотребявали с алкохол.

• Тъй като мозъкът продължава да се развива през младежките и , тежкото пиянство, особено в юношеството, може да доведе до промени в мозъка.

• Дори и да се вземат всякакви други предпазни мерки, алкохолната амнезия е независим фактор, който е източник на проблеми, например с полицията. Тя е рисков фактор и за други негативни последици от пиенето - от това да не  намериш мястото, накъдето си тръгнал, до наранявания. То увеличава вероятността за "нежелан, небезопасен секс, за който съжаляваш, че си го правил", особено сред жените. Жените, които са били обект на сексуално насилие в миналото също е по-вероятно да станат отново жертва, докато са в алкохолна амнезия. И въпреки че човекът в алкохолна амнезия е по-уязвим за сексуално насилие, в същото време той обикновено не се смята за надежден източник, когато разказва за случилото се.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !