06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Видео: Диего, 100-годишният баща на 800 деца

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 септември 2016 в 09:59 106640

Диего е гигантска костенурка, той е на 100 години, е баща на около 800 потомци на родния си архипелаг Галапагос. Благодарение на неговата сексуална активност, бе спасен неговият вид слонска костенурка - Chelonoidis elephantopus - от изчезване. (вж "Секс машината Диего, която спаси вида на гигантските костенурки от изчезване")

Видеото, което е достъпно на сайта на BBC News, показва как Диего се разхожда и похапва трева.

Преди около 50 години на острова са оставени само двама мъжки и една дузина женски. Но до голяма степен, благодарение на усилията на Диего в близкия център за развъждане на остров Санта Круз, видът е възстановен.

Той споделя стаята си с шест женски, неговите партньорки, в задачата си за спасяване на вида. Трудна работа, но все някой трябва да я направи. Днес костенурките наброяват хиляди.

"Той е силно сексуално активен мъжки репродуктор," - възхищава се Уошингтън Тапия (Washington Tapia), специалист по костенурките в Националния парк Галапагос. "Той е допринесъл изключително много за заселването на острова".

Генетично изследване показва, че Диего е баща на около 40% от костенурките на Еспаньола. Почти целият вид дължи оцеляването си до този секс бог.

С продължителност на живота в природата повече от 100 години Галапагоските костенурки са сред най-дълголетните гръбначни животни. Екземпляр в плен е живял 176 години. Дълголетието на тези животни се обяснява със забавения им ритъм на живот. Но за кратки разстояния костенурките могат да развият скорост от около 3 км/ч.

Родината на тези костенурки са седемте Галапагоски острова - вулканичен архипелаг, разположен приблизително на 1000 км западно от крайбрежието на Еквадор. Испанските конквистадори, които откриват островите през 16 век, ги наричат с испанската дума galápago, която означава "седло" (формата на черупката на костенурките им напомняла на вид испанско леко женско седло).

Разпределението на всички видове костенурки на островите Галапагос.

Размерът и формата на черупката варира при различните популации. На островите с влажни планински местности, костенурките са по-големи, с куполообразни черупки и къси вратове, а островите със сухи низини са обитавани от по-малки костенурки със седловидна форма на черупката и дълги вратове. 

Наблюденията на Чарлз Дарвин на тези различия по време на втората експедиция на Бийгъл през 1835 г. допринасят за развитието на неговата теория на еволюцията.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.