Видео: Мълния удря самолет по време на буря

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 май 2016 в 15:03 21967 0

Два пътнически самолета бяха ударени от светкавица по време на полет над Лондон миналата седмица, а един от най-зрелищните удари бе уловен на видео, показано в Live Science.

Гръмотевичната буря на 27 април засегна два самолета - на British Airways и самолет на Icelandair, според ВВС. Пътниците разказват, че са видели ярка светлина и чули силен гръм и трясък, но никой не е пострадал, съобщава ВВС.

Не е необичайно в гръмотевична буря мълнии да удрят самолети, обяснява Федералната авиационна администрация (FAA).

"Има доклади, които описват, че два или повече самолети са поразени от мълния, докато се насочват за кацане или излитане от някое летище по време на гръмотевична буря,"  - заяви Джим Питърс, говорител на FAA.

Може да видите видеото на забавен кадър от удара на мълнията тук:


В общи линии, големите пътнически самолети се удрят от мълния веднъж на всеки 3000 до 10 000 летателни часа. Това означава, че голям транспортен самолет ще бъде поразен от мълния около веднъж на една до три години, ако лети около 3000 летателни часа годишно, обяснява FAA. А повечето търговски самолети летят около 3500 часа годишно.

Авиокомпаниите отчитат тези попадения на производителите на самолети като Boeing.

За пътниците ударите от мълния може да изглеждат страшни, но хората в самолета вероятно няма да почувстват нещо необичайно. Това е така, защото самолетите са построени да могат да издържат мълнии. Когато удари мълния, протича ток с високо напрежение през външната алуминиева обшивка на самолета. Металният корпус действа като Фарадеев кафез, клетка, която блокира външни електрически полета, така електрическият ток остава от външната страна на самолета. 

Принцип на работата на клетката на Фарадей. Схема: Wikimedia

Принципът на работа на Фарадеевия кафез е прост: когато затворена електропроводяща обвивка попадне в електрическо поле свободните електрони на обвивката започват да се движат под въздействието на това поле. В резултат противоположните страни на клетката придобиват заряди, чието поле компенсира външното поле.

"Ето защо, пътниците и членовете на екипажа да не са подложени на високоволтовия ток на мълнията. В самолетите, построени с композитни обшивки и конструкции с въглеродни влакна, производителите добавят метална мрежа, фолио или екран за външната повърхност на корпуса на самолета, така че токът от мълниите да тече през тази мрежа, фолио или екран.", заявиха от FAA

Снимки на пътник от прозореца на самолета на Icelandair, преди и след попадението на мълнията.

Обикновено мълниите удрят носа на самолета, връхчетата на крилата или стабилизаторите. Това обикновено не донася по-големи щети от незначителни дефекти на боята, малки надрасквания по алуминиевите части или леко разслояване на частите от фибростъкло ", отбелязват от FAA.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !