Виетнам спасява най-голямата пещера в света от наплива на туристи (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 19 март 2017 в 15:00 11437 0

Еколози призовават към опазване на най-голямата пещера в света - Шондонг (Hong Son Doong) във Виетнам, която се очаква да стане място за посещения на стотици хиляди туристи след като местна компания възнамерява да пусне лифт към нейните дълбини. За опасностите пред пещерата съобщава Huffington post.

Проходите на пещерата са открити през 1991 г., след това изгубени, след това открити отново, преди да започнат да бъдат изучавани едва през 2009 г. 

Пещерата се намира в националния парк Фонг Нха-Ке Банг, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното природно наследство, и се простира на повече от 8 км под земята, като достига на места височина от 200 м. Пещерата подслонява собствена джунгла, екосистема и река. 

В момента само една туристическа компания държи концесията за обиколки с туристи, като на година само няколко хиляди могат да влизат вътре. Но това скоро може да се промени. 

Местни активисти, пещерняци и спелеолози, които първи изследват пещерата Шондонг, разкриват пред HuffPost RYOT държани в тайна планове на местната управа за разрешаване на строеж на огромен лифт, който да води в пещерата по над 1 000 души всеки ден. 

Подобни угрози не са нови. През 2014 г. група местни активисти успяха да блокират предложение за изграждане на лифт през националния парк, който щеше да засегне и части от пещерата Шондонг. Решението тогава предизвика всеобщите критики въпреки уверенията на компанията-строител Sun Group, че лифтът ще бъде начин за разглеждане на парка по екологичен начин, който освен това ще донесе "хиляди работни места на бедните местни хора". 

източник: JASON SPETH/HUFFPOST RYOT

Всички планове за Шондонг вероятно ще засегнат друг проект, приключен от през миналата година, за връх Фан Си Пан - един от най-високите в региона. Там вече има лифт, с помощта на който изкачването, преди това отнемащо три дни пеша, сега става само за 20 минути. С лифта на всеки час могат да пътуват 2 000 души и мястото вече се е превърнало в обект на мащабна туристическа активност. 

Еколозите се опасяват, че ако проекта за Шондонг бъде задействан, това ще доведе тълпи от туристи във все още девствената екосистема, защитена от относителната й недостижимост. 

Фейсбук групата Save Son Doong призовава правителството на Виетнам да отхвърли намеренията на местната управа. Проектът трябва да бъде спрян преди да бъде нанесен огромен и разрушителен удар по пещерата Шондонг и екосистемата на целия национален парк Фонг Нха-Ке Банг, гласи петиция в Change.org, организирана от групата. 

източник: JASON SPETH/HUFFPOST RYOT

Опасенията им се подкрепят и от British Cave Research Association, която обяви Шондонг за най-голямата пещера в света, и заедно с изследователя Хауард Лимбърт (Howard Limbert) проведе първата експедиция в нея. "Пещерите са чувствителни среди. Те не се възстановяват много бързо, веднъж увредени, те остават увредени", отбелязва Деб Лимбърт от асоциацията.

Пред местните медии властите в провинция Quang Binh, където е разположена Шондонг, заявиха, че нямат намерение да подкрепят проекта за нов лифт. През март HuffPost RYOT обаче засне представител на компанията, имаща намерение да построи лифта, да се разхожда из пещерата заедно със служители на националния парк.

източник: JASON SPETH/HUFFPOST RYOT

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !