02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Вижте как се бият жирафите (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 август 2017 в 10:01 46080

Една 10-метрова ограда не може да направи нищо, за да спре битката между два жирафа, пише IFLScience.

Въпреки високата ограда от бодлива тел, достигаща до раменете им, тези двама мощни мъжкари успяват да извият вратовете си над нея, опитвайки се направят някоя рана.

Двата жирафа искат да докажат своето надмощие, като многократно сблъскат главите си една в друга с движения, които странно се повтарят огледално. И никой не иска да отстъпи и да използва оградата като прикритие, за да избяга.

Вижте видеото:

Жирафите (Giraffidae) са едри бозайници от разред чифтокопитни. Те са най-високите наземни животни на планетата - до 5,5 - 6,1 м. Около 1/3 от височина представлява вратът им. Тежат до 900-1200 кг.

Вратът на жирафите е необичайно дълъг и въпреки това те, като почти всички други бозайници, имат само седем шийни прешлена.

Високият им ръст увеличава натоварването на кръвоносната система, особено по отношение на доставката на кръв до мозъка. Ето защо сърцето на жирафите е особено силно. През него преминава 60 литра кръв на минута, тежи 12 кг и създава налягане, което е три пъти по-голямо от това на човека. Независимо от това, то не може да понесе претоварването, когато главата на жирафа рязко се навежда или повдига. За да не причини смъртта на животното, кръвта на жирафа е по-гъста и има двойно по-висока плътност на кръвните клетки, отколкото при хората. Освен това, жирафът има специални заключващи клапани в голямата цервикална вена, които прекъсват кръвообращението по такъв начин, че налягането да остане в основната артерия, доставяща кръв до мозъка. Тъмният език на жирафа е много дълъг и мускулест - жирафът може да го изтегля нагоре до 45 см, за да достигне клоните.

Шарката на козината се състои от тъмни петна, които се открояват на по-светлия фон, която за всеки жираф е индивидуална като отпечатъците на пръстите на хората. Долната част на тялото при жирафа е по-светла и без петна. На главата жирафите и от двата пола имат два рога (ossicon), удебелени в краищата. Понякога имат два чифта рога.

Жирафите имат много добро зрение, слух и обоняние, което им позволява да забелязват опасностите отдалече. Разбира се, за това допринася и високият им ръст - те могат да виждат на разстояние до един километър.

Жирафите могат да се движат бързо и в случай на необходимост да достигнат скорост от 55 км / ч, т.е. на кратки разстояния могат да изпреварят състезателен кон. Но обикновено ходят бавно, премествайки първо двете десни копита, после левите. Поради голямата си тежест и тънките си крака, жирафите могат да ходят само на твърда повърхност. Блатните пространства и реките често представляват непреодолими бариери за жирафите. Трябва също да се отбележи, че тези привидно тромави и бавно движещи се животни могат да прескочат, преодолявайки бариери с височина от 1,85 метра.

Към 2017г. в света са останали около 100 000 жирафа.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.