Вижте намерените заедно със скелетите предмети отпреди 8000 години в Слатина

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 30 май 2019 в 10:44 8009 0

Част от находките, открити от археолозите в неолитното селище Слатина. Снимка: Ивайла Сопотенска

При разкопките на неолитното селище Слатина, екип археолози, ръководен от проф. Васил Николов откри уникална находка - запазен почти напълно скелет на човек и фрагмент от скелет на дете. Очаква се тези открития да отговорят на много въпроси за хората от неолитната епоха, живели по нашите земи преди около 8000 години.

Но освен безспорната сензация, която представляват скелетите, археолозите откриват редица изделия и фрагменти, които носят повече информация за живота и бита на едни от първите заселници на Балканите, от които започва цялата Европейска цивилизация. 

Сред откритите оръдия на труда са три каменни тесли със заострени ръбове.

Снимка: Ивайла Сопотенска

Друг интересен артефакт е колекция фрагменти от култови масички, три на брой, като в едната от тях са поставени и 4 кремъчни оръдия. 

Две от трите култови масички. Снимка: БАН

Особен интерес представлява откритата много добре оформена костена лъжичка. Учените успяват да определят, че е използвана от десничар, тъй като едната й страна е износена, вероятно в посоката на загребване.

Снимка: Ивайла Сопотенска

При разкопките са открити няколко керамични зооморфни фигурки. Едната от тях представлява бик, което се разпознава по рогата. Фигурката е без глава, представено е само тялото на животното, но е обърнато достатъчно внимание на детайлите, опашката, рогата на животното.

Снимка: Ивайла Сопотенска

Археолозите откриват и редица антропоморфни фигурки, т.е. наподобяващи човек. Те обикновено изобразяват жени, като конкретно тези са с ясно изобразени очи и нос, а едната има детайл, подобен на коса. Открити са и фрагменти от керамични гривни.

Антропоморфни фигурки (горе) и фрагменти от гривни (долу). Снимка: Ивайла Сопотенска

Неолитните хора от селището Слатина определено са били напреднали в производството както на оръдия, така и на предмети за бита. Открити са например тежести за вертикален тъкачен стан. През отвора си те са завързвани за нишка и по този начин са държали опънато платното върху което се тъче.

Снимка: Ивайла Сопотенска

Известно е, че неолитните хора са владеели добре изкуството на керамиката, произвеждайки изделия за бита като кани, делви и други съдове. 

Снимка: Ивайла Сопотенска

Типична за тяхната култура е бялата керамика, която често е орнаментирана с фигури и графични мотиви в нюанси на червеното. Един от артефактите открити в новата, предполагаемо периферна част на селището е т. нар. пинтадера. Това е нещо подобно на печат с релефен мотив, който се използва, за да се правят отпечатъци върху керамика или друга повърхност. Тази пинтадера е единствената, открита в този обект. В предполагаемата част на селището, при разкопките от другата страна на бул. "Шипченски проход" са открити още няколко.

Снимка: Ивайла Сопотенска

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !