01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Водата изчезва от Марс по-бързо от очакваното

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 януари 2020 в 14:37 39280
Когато слънцето освети големите ледени шапки на полюсите, се отделя водна пара в атмосферата. След това тези водни молекули се пренасят от ветровете към по-големи и по-студени височини, където при наличието на прахови частици може да се кондензират в облаци и да предотвратят бързото издигане на водата към по-голяма надморска височина (както е на Земята). На Марс кондензацията често е възпрепятствана. По този начин атмосферата редовно се пренасища с водна пара, което позволява още повече вода да достигне до горната атмосфера, където слънчевите UV лъчи я разделят на атоми. Откриването на увеличеното присъствие на водна пара на много голяма надморска височина означава, че по-голям брой водородни и кислородни атоми могат да напуснат Марс, усилвайки загубата на марсианската вода в дългосрочен план. Кредит: © ESA

Марс губи вода по-бързо, отколкото теорията и наблюденията предполaгат.

Водата постепенното изчезва в горната атмосфера на Марс, тъй като слънчевата светлина и химическите процеси разделят водните молекули на водородни и кислородни атоми, на които слабата гравитация на Червената планета не може да попречи да бъдат отнесени в космоса.

Международен изследователски екип наскоро разкри, че се натрупва водна пара в големи количества и неочаквани пропорции на надморска височина над 80 км в марсианската атмосфера.

Измерванията показват, че тези големи атмосферни джобове са в състояние на пренасищане като атмосферата съдържа 10 до 100 пъти повече водна пара, отколкото трябва да позволява теоретично нейната температура. При наблюдаваните степени на пренасищане през определени сезони се повишава способността на водата да изтича в космоса.

Тези резултати, публикувани в Science на 9 януари 2020 г., са получени благодарение на сондата Trace Gas Orbiter от мисията ExoMars, финансирана от Европейската космическа агенция и руската космическа агенция Роскосмос.

Справка:

A.A. Fedorova el al., "Stormy water on Mars: The distribution and saturation of atmospheric water during the dusty season," Science (2019). science.sciencemag.org/cgi/doi … 1126/science.aay9522

ИзточникWater could disappear from Mars faster than expected. Phys.org


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.