06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Вулкан е изместил оста на въртене на Марс

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 март 2016 в 13:17 50620
Вляво е наклонът на оста на въртене на планетата в началото на Нойската ера. По средата е представена по време на късната Нойска и ранната Хесперийска ера. Дясната фигура показва промените в Амазонийската ера. Снимка: Sylvain Bouley et al / Nature, 2016

Дейността на вулкана Купол Тарсис преди около 3,7 милиарда години е повлияла на наклона на оста на въртене на Марс.

Това заключение, направено от френски изследователи, е публикувано в статия в списание Nature.

Купол Тарсис (Tharsis Tholus) е изгаснал щитовиден вулкан, с диаметър на основата 150 км и височина от около 9 км. Учените смятат, че вулканът се е образувал в Нойската ера (по марсианска геолохронология), която е преди около 3,71 милиарда години. Основата на вулкана е погребана под младите потоци лава, вероятно изригнали от вулканичната група Тарсис през Амазонийската  ера.

Геоложката история на Марс включва три епохи - Нойска ера, кръстена в чест на "Земята на Ной" и обхваща периода от преди 4,5 - 3,5 милиарда години, Хесперийска ера с продължителност от преди 3,5 милиарда години до преди 2.9-3.3 милиарда години и Амазонийска ера с продължителност от преди 2.9-3.3 милиарда години до наши дни.

Кос изглед на Купола Тарсис. Изображение: THEMIS/Mars Orbiter Laser Altimeter.

Учените от Университета на Париж-Юг XI са провели компютърни симулации на наклона на оста на въртене на планетата до активното образуване на Купола Тарсис. Те изчислили мястото на полюси, съществували преди формирането на вулкана.

В резултат на изследванията, учените заключават, че вулканът е "наклонил" оста на въртене на Марс с около 20 градуса, измествайки към себе си линията на екватора. Според изследователите, това обяснява ориентацията на изсъхналите речни долини, които са били успоредни на съществувалия преди образуването на вулкана екватор, и повърхностния слой на дълбоко замръзналата земя, който е трябвало да бъде насочен по-близо до полюсите.

Разпределение на мрежата речни долини, преди и след образуването на Купола Тарсис. Sylvain Bouley et al / Nature, 2016


Разпределение на дълбоко замръзналата земя според палеополюсите и съвременните полюси на планетата
Sylvain Bouley et al / Nature, 2016


Симулация на мрежата на водните потоци преди и след образуването на Купола Тарсис 
Sylvain Bouley et al / Nature, 2016


Учените също предполагат, че куполът Тарсис може да е повлиял и на други процеси. Възможно е преместването на полюсите да е предизвикало отслабване на магнитното поле на Марс. Това, според последната извънредна презконференция на НАСА, е способствало за изчезването на атмосферата на планетата. 

Така или иначе, френските изследователи смятат, че реките, чийто следи са открити на Марс, са се образували преди Купола Тарсис.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.