За невероятните възможности на бактериите супергерои - от Йордан Стефанов на Ratio

На 15 януари в City Stage Йордан Стефанов разказва как бактериите могат да бъдат полезни

Ratio Последна промяна на 10 януари 2019 в 00:00 4577 0

Телевизионни реклами, интернет и разговори от ежедневието често ни оставят с впечатлението, че бактериите са противни гадини, които съществуват, за да ни вредят. Това всъщност далеч не е така. Голяма част от микроскопичните организми, с които съжителстваме, всъщност ни „помагат“ здравословно, а много от тях дори живеят в телата ни. За други пък вече сме намерили индустриални приложения. Всъщност, с всеки изминал ден научаваме все повече за тях и откриваме колко ползотворно може да бъде присъствието им.

Йордан Стефанов ще се опита да промени съществуващия стереотип за бактериите по време на събитието Ratio представя: Superbugs - микроскопичните герои на 15 януари в бар „City Stage“. Той ще докаже, че бактериите не са задължително лоши, и ще запознае гостите с онези представители, които всъщност ни помагат ежедневно.

Бактериите притежават множество интересни способности, които вече се прилагат или могат да бъдат приложени в бъдеще в полза на човечеството. Йордан ще представи тези „суперсили“, и как те могат да бъдат ползвани в индустриите.

Йордан Стефанов е докторант по микрoбиология. Академичните му интереси са насочени към сферата на ензимологията, която се занимава със създаване и пречистване на ензими от бактериален произход. Извън академичния живот, той се стреми да подтикне обществото към по-критично мислене и да помогне интерес към науката да бъде зароден във всеки един от нас. Това той се старае да постигне чрез блога си 6nine.net и Facebook страницата си Наука и критично мислене.

Ratio представя: Superbugs - микроскопичните герои ще се проведе в бар „City Stage“ на 15 януари от 20:00 часа. Събитието се провежда от организацията за популярна наука Ratio, а входът е свободен. Повече за самото събитие може да научите във Facebook, или в сайта на Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !