За първи път е видяна светлина, придружаваща сливането на две черни дупки

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2020 в 09:50 20961 0

Илюстрация на двете черни дупки, на които предстои да се сблъскат и слеят заедно. На фона се вижда свръхмасивната черна дупка, в чийто акреационен диск се намират. Кредит: R Hurt (IPAC)/Caltech.

От 2015 г. насам се наблюдават много гравитационни вълни от сблъскващи се черни дупки с детекторите LIGO - Virgo. Обаче никой от тях не открива електромагнитно излъчване, няма светлина, няма радиоизлъчване, няма никаква форма на ЕМ излъчване.

Но сега може би е открито изключение.

На 21 май 2019 г. е регистрирана гравитационна вълна, която преминава през Земята, пулсация на пространството, уловена от детекторите LIGO в САЩ и Virgo в Италия. Обозначена е като GW190521g (преди дни бе регистрирана друга вълна, GW190521r).

Отначало тя изглежда като една от многобройните „сливания на черни дупки“ само с гравитационни вълни и без ЕМ излъчване. Но както се оказва, физиците от Zwicky Transient Facility (ZTF, наречен на родения в България астрофизик Фриц Цвики) на Caltech от обсерваторията Palomar в близост до Сан Диего, забелязват и светлинен импулс, излъчен от двойката сливащи се черни дупки.

ZTF е автоматизиран телескоп, който сканира небето през нощта за евентуални изблици на светлина. В онази нощ на 21 май 2019 г. е наблюдавано изригване от квазара J1249+3449 (не е забелязано веднага, а след няколко месеца, когато изследователите преглеждат архивите). И точно това се оказва посоката, от която идва и гравитационната вълна. Така ZTF вижда светлина от двете сблъскващи се черни дупки.

„Тази супермасивна черна дупка се разраства от години преди този по-рязък светлинен изблик“, коментира Матю Греъм (Matthew Graham), астрономия в Caltech и участник в проекта ZTF. „Взривът е възникнал в точния времеви мащаб и на правилното място, съвпадайки със събитието на гравитационната вълна.“

Това е доста странно, тъй като черните дупки при сблъскване са много "чисти", те абсорбират своя акреционен диск години преди да се сблъскат и тъй като самите черни дупки не излъчват светлина и само такъв акреционен диск произвежда светлина, по принцип не се излъчва светлина.

Защо тогава GW190521g го прави?

Според астрономите, които го изследвали, двете черни дупки, всяка няколко десетки пъти по-масивна от Слънцето, са били разположени в акреционния диск на свръхмасивна черна дупка, активната свръхмасивна черна дупка в ядрото на квазара J1249+3449.

Когато двете сблъскващи се черни дупки се слият, огромният импулс и внезапното освобождаване на кинетична енергия на образуваната черна дупка могат да предизвикат реакция на газа в акреционния дискк. И това предизвикяа изригването на светлина, което се наблюдава от ZTF.

„Свръхмасивните черни дупки като тази произвеждат постоянно изблици на светлина. Те не са тихи обекти, но времето, размерът и местоположението на този светлинен импулс бяха впечатляващи”, разказва в изявление Манси Касливал (Mansi Kasliwal), доцент по астрономия в Caltech и съавтор на изследването.

Справка: Candidate Electromagnetic Counterpart to the Binary Black Hole Merger Gravitational-Wave Event S190521g*
M. J. Graham et al.
Phys. Rev. Lett. 124, 251102 – Published 25 June 2020, DOI: https://doi.org/10.1103/PhysRevLett.124.251102

Източник: Astronomers witness light produced by the merger of two black holes for first time, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !