26 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За първи път орангутан се научи да имитира човешки говор (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 септември 2016 в 16:12 92290
Роки. Снимка: Mark Kaser/University of Durham/PA

Орангутанът Роки учуди специалистите като за първи път показа, че може да подражава на човешката реч - постижение, което ни помага да направим стъпка в посока на по-доброто разбиране как е еволюирала човешката реч от комуникациите на нашите предци човекоподобни маймуни, пише NewScientist.

Докладът е публикуван в Scientific Reports.

"Това ни дава потенциал да научим повече за вокалните способности на ранните хоминиди, които са живели преди разделянето между орангутаните и човешките предци, да наблюдаваме как вокалната система еволюира към пълен разцвет реч при хората", коментира водещият изследовател Адриано Ламерия (Adriano Lameria) от Университета в Дърам, Великобритания.

Екипът на Ламериа провежда игра, в която маймуната имитира човешките звуци и издава гласни, подобни на човешкия говор.

Сравнението на звуците, издавани от орангутана, с голяма база данни от звуци, събрани от повече от 12 000 часа наблюдения на повече от 120 орангутани от 15 диви и отглеждани затворени популации, показа, че те са значително различни.

Учените заключиха, че Роки може да научава нови звуци и да контролира своя глас по начин, по който го правят и хората при провеждане на разговор.

"Вместо да се научават на нови звуци, нормално е да се предположи, че човекоподобните маймуни ще издават звуци от възбуда, върху които нямат контрол", разказва Ламериа. "Но нашето изследване доказва, че орангутаните имат потенциал  да контролират своите гласове".

"Това показва, че контролът на гласа при хората може да се изведе от един еволюционен предшественик с подобни възможности за гласов контрол, като тези, наблюдавани при орангутаните и при всички големи маймуни," - заяви биологът.

Осемгодишният Роки бе обучаван в Зоопарка на Индианаполис в САЩ, където живее между април и май 2012 година.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.