За първи път са отличени млади учени във всяка категория на наградите „Питагор“ за 2022 г.

Ваня Милева Последна промяна на 23 май 2022 в 12:01 8126 0

 наградите „Питагор“

Кредит МОН

Отличените с наградите „Питагор“ .

През 2022 г. наградите за принос в науката „Питагор“ на Министерство на образованието и науката се организират по променен регламент като официална церемония ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 24 май от 17:40 ч. Новото е, че за всяка категория се отличава и млад учен в областта.

Категориите са следните:

  • Голяма награда „Питагор“ за цялостен научен принос;
  • Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки;
  • Награда „Питагор“ за млад учен в областта на природните и инженерните науки;
  • Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината;
  • Награда „Питагор“ за млад учен в областта на науките за живота и медицината;
  • Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки;
  • Награда „Питагор“ за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки.

В областта на природните и инженерните науки са отличени двама утвърдени учени – проф. д-р Маргарита Попова от Българската академия на науките (БАН) и проф. д-р Иво Гръбчев от СУ „Св. Климент Охридски“. Наградата връчи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Отличието за млад учен в тази област получи гл. ас. д-р Калин Стайков от СУ „Св. Климент Охридски“.

Научните изследвания на проф. дн Маргарита Попова са в областта на получаване на нови наноматериали, които предоставят възможности за решаване на важни социално-значими проблеми. Получените от нея нови наноразмерни материали имат успешно приложение в процеси за опазване на околната среда, намаляване на емисиите от парникови газове, получаване на енергия и химикали от възобновяеми източници, както и за разработване на иновативни лекарствени системи. Под ръководството на проф. Попова е поставено началото на ново научно направление в България, насочено към разработване на ефективни системи за доставяне на лекарствени вещества чрез използване на модифицирани мезопорести силикати.

Проф. д-р Иво Грабчев от Медицинския факултет на СУ има важен принос в усилията на учените да преодолеят все по-нарастващата устойчивост на бактериите към прилаганите в медицинската практика антибиотици. Той прави и задълбочени in vitro изследвания на антитуморната активност на нови съединения срещу различни туморни клетъчни линии.

Гл. ас. д-р Калин Стайков от катедра “Теоретична физика” на Физическия факултет на Софийския университет спечели тазгодишната награда „Питагор“ за млад учен в областта на природните и инженерните наукиза постижения в областта на теоретичната астрофизика, изчислителната физика, гравитацията, компактните обекти, модифицираните теории на гравитацията и гравитационните вълни. Д-р Стайков е част от екипа на научната група Sofia Relativity Group от Физическия факултет на Софийския университет, ръководена от чл.-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев. В това си качество, от 2021 г. той е асоцииран член на консорциума LISA, космическа мисия на Европейската космическа агенция и НАСА, предназначена да регистрира гравитационни вълни в космоса.

Наградата за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината е за проф. д-р Павлина Долашка от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН и проф. д-р Ирена Костова от Медицинския университет в София.

За млад учен тази област беше отличена гл. ас. д-р Мерилин Ал Шариф от Институт по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН.

Проф. д-р Павлина Долашка има голям принос за получените нови биологично активни компоненти (БАК) и смеси, изолирани от черноморски и градински охлюви, раци и растения.

Професор Ирена Костова е сред първия 1% на най-добрите учени в света за цялостен научен принос според рейтинга на учените с най-голям принос в развитието на съвременната наука на Станфордския университет, както и според класацията на Elsevier. Тя е преподавател във Фармацевтичен факултет на МУ-София. Основните научни интереси на проф. д-р Ирена Костова са в областта на лекарствената химия на биологично активни органични лиганди и техни лантанидни комплекси. 

Д-р Мерилин Ал Шариф участва в разработването на виртуални библиотеки, съдържащи данни за 32 съединения от растителен произход, които са изследвани за потенциалната им активност срещу различни коронавируси (SARS-CoV, MERS- CoV, HCoV 229E, TGEV и PEDV).

Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки беше връчена на доц. д-р Явор Милтенов, а за млад учен – на гл. ас. д-р Андриана Спасова.

Филологът доц. Милтенов от Института за български език „Професор Любомир Андрейчин“ на БАН се занимава с изследването на българския език, литература и култура през Средновековието. Основните му постижения са свързани с обогатяването на научното знание за средновековната българска литература и език.

Д-р Спасова работи в Института за литература към БАН и посвещава изследванията си на Найден Геров. Един от най-важните резултати от нейната работа е откриването на учебниковия ръкопис „Българска история“.

В тазгодишното издание на конкурса „Питагор” се състезаваха 34 учени. Победителите получиха грамоти, плакети и парични награди.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !