02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За първи път са проследили живота на дивите панди в естествена среда

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 март 2015 в 08:43 34920
Снимка: Michigan State University Center for Systems Integration and Sustainability

Международна група зоолози за първи път са успели да проследят поведението, миграцията и ежедневието на диви панди в естествената им среда, като са използвали специални GPS-нашийници и фото-капани, става ясно от доклад, публикуван в Journal of Mammalogy.

"Пандите са много потайни животински видове и затова е изключително трудно да се наблюдават в естествена среда, поради което ние не разполагаме с точна информация за това къде и как прекарват дните си. Когато събрахме всички данни и ги монтирахме с компютър, успяхме да видим къде живеят и да направим точна карта на тяхната миграция", каза Ванеса Хълl (Vanessa Hull) от Университета на Мичиган в Ан Арбър.

Хъл и нейните колеги, със съдействието и с разрешение на властите в Китай, уловили и прикрепили специални нашийници с GPS-предаватели на врата пет панди, четири женски и една мъжка, които живеели в бамбуковите гори в резервата Волун, разположен в най-източните разклонения на Тибет в Съчуан.

Както отбелязват самите учени, това е невероятен късмет - китайските власти в продължение на 10 години са забранявали да се улавят панди и да им се прикрепят GPS-предаватели, ръководейки се от съображения за защита на здравето и хуманно отношение към животните. Едва през 2010 г., чиновниците отстъпили на учените и им позволили да проследят живота на пандите за първи път в естествената среда на резервата.

И така в продължение на почти две години, 2010-2012, изследователите проследяват движенията на пандите в гората, което им позволява да разкрият някои интересни явления в живота им. По-специално, учените са били изненадани да открият, че пандите не са отшелници, както се смяташе досега - мъжкият и двете женски често са били засичани на едно и също място в гората в продължение няколко седмици.

"Двете години на наблюдения ни помогнаха да разберем, че такива срещи не са били случайност. Забелязахме, че те са на едни и същи места, което никога не бихме могли да очакваме по това време на годината и за толкова дълго време", продължава Хъл.

Според нея друго интересно откритие е, че пандите добре помнят местата, където веднъж са намирали храна и често се връщат, дори на такива места в гората, където са били преди шест месеца. Очевидно е, че същата способност им помага да намират съседите си и да общуват с тях.

Авторите се надяват, че събраните данни ще помогнат да разберем как обезлесяването, строителството на пътища и други човешки дейности, може да се отрази на възстановяването на популацията на пандите, чийто общ брой е нараснал през последните години с 17%, достигайки 1 864.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.