14 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За първи път са видени две свръхмасивни черни дупки в бесен танц една около друга

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 юни 2017 в 12:36 84230
Концепция на художник за двойната система свръхмасивни черни дупки в галактика 0402 + 379. Източник: Josh Valenzuela/UNM

За първи път в историята астрономи от Университета Ню Мексико заявиха, че са успели да наблюдават две свръхмасивни черни дупки в орбита една около друга на стотици милиона светлинни години от Земята.

Това откритие, съчетано с наблюденията на гравитационни вълни от LIGO, отваря изцяло нова област в проучванията на черните дупки, пише сайтът на университета.

Екипът изследва галактиката 0402 + 379, която се намира на 750 милиона светлинни години от Земята с помощта на радиоинтерферометра Very Long Baseline Array (VLBA), система, съставена от 10 радиотелескопа. Учените са успели да наблюдават няколко честоти на радиосигналите, излъчвани от тези свръхмасивни черни дупки.

Общо масата на двете космически чудовища надвишава масата на Слънцето 15 милиарда пъти и се въртят на разстояние 24 светлинни години помежду си, което е много близо в астрономически мащаб.

"Това е първата двойка черни дупки, които трябва да се разглеждат като отделни обекти, движещи се един спрямо друг," - разказва проф. Грег Тейлър (Greg Taylor) от Университета на Ню Мексико (САЩ).

Изводите от 12-гидишните изследвания и наблюдения са публикувани в Astrophysical Journal.

Двойната система свръхмасивни черни дупки в галактика 0402 + 379. Източник: Bansal et Al, NRAO / AUI / NSF.

Екипът на Тейлър и съавтора Каришма Бансал са успели да съставят траекторията и да потвърдят и визуално, че това е двойна система. С други думи те видяха, че тези черни дупки обикалят една около друга. Движението на двете черни дупки показва, че те ще се слеят след около 30 000 години.

Дълго време ние гледахме в космоса, опитвайки се да намерим двойка свръхмасивни черни дупки, въртящи се в орбита в резултат на сливането на две галактики. Въпреки че този процес е описан теоретично, никой не бе го виждал досега, заяви проф. Грег Тейлър.

В началото на 2016 г. международен екип от учени, работещи по проекта LIGO, откриха наличието на гравитационни вълни, потвърждавайки 100-годишното предсказание на Алберт Айнщайн и изненадаха научната общност. Тези гравитационни вълни бяха в резултат от взаимодействието на две черни дупки със звездна маса (около 30 слънчеви маси), сблъскващи се в пространството. Сега, благодарение на това ново изследване, учените ще започнат да търсят вълни в тъканта на пространство-времето, създавани и от сливането на свръхмасивни черни дупки. 

В момента галактиката Андромеда, която също има свръхмасивна черна дупка в центъра си, се движи към нашата галактика Млечен път. Това означава, че събитието, наблюдавано от учените Бансал и Тейлър, може да се случи в нашата галактика след няколко милиарда години.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.