08 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За пръв път са трансплантирани сърдечни клетки, отгледани в лаборатория

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 януари 2020 в 09:36 17250
Сърдечномускулна тъкан Снимка: Wikipedia

Учени от Университета на Осака обявиха, че успешно са извършили уникална по рода си сърдечна трансплантация.

Вместо да заменят сърцето на пациента с изцяло нов орган, учените поставят резорбиращи се листа, съдържащи сърдечномускулни клетки в увредените зони от сърцето на пациента. Ако тази процедура даде желания резултат, би могла да елиминира нуждата за пълни сърдечни трансплантации. 

За да създадат сърдечни мускулни клетки, екипът започва с индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS). Това са стволови клетки, които учените създават от клетки на възрастния човек, често от кожата или кръвта и препрограмирайки ги обратно до плурипотентното им състояние, подобно на онова в ембрионалния период. 

Тогава изследователите могат да насочат iSP клетките към развитие във всякакъв тип клетки. В случая на японското изследване, учените създават мускулни клетки преди да ги поставят върху специални малки листове.

Пациентът, на когото е направена трансплантацията, страда от исхемична кардиомиопатия, състояние, при което сърцето изпомпва трудно кръв, защото неговите мускули не са достатъчно добре кръвоснабдени.

При сериозните случаи това състояние изисква трансплантация на сърце, но екипът от Университета на Осака се надява, че имплантираните мускулни клетки ще секретират протеин, който ще помогне кръвоносните съдове да се регенерират и така да се подобри сърдечната дейност на пациента.

Учените планират да наблюдават пациента през следващата година и се надяват да извършат същата процедура на други девет души, страдащи от същото състояние в следващите три години. 

Ако всичко се случи според очакваното, тази процедура може да се превърне в алтернатива на сърдечните трансплантации. Не само извличането на iPS клетки е много по-лесно от намирането на подходящ донор, но имунната система на реципиента е по-вероятно да приеме тези собствени клетки, отколкото нов орган. 

"Надявам се, че (трансплантацията) ще стане медицинска технология, която да спаси възможно най-много животи, тъй като съм видял толкова много, които не съм могъл да спася", споделя изследователят Йошики Сава (Yoshiki Sawa) на пресконференция, цитиран от The Japan Times. 

Източник: Futurism - RESEARCHERS TRANSPLANT LAB-GROWN HEART MUSCLE CELLS INTO PATIENT


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.