30 януари 2023
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

За усмивката на прилепа, маймуните-крадци и други истории от Африка

Презентацията на Антония Хубанчева: Когато входът на палатката ти е запушен с розов хипопотамски задник и други прелести на Африка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 юли 2015 в 12:05 48230

За Африка, изпълнена с познатите от детските книжки животни, за това как може да се върши научно-изследователска работа, докато слонове вилнеят наоколо, а маймуни крадат пробите ти, слушахме вчера в кино "Влайкова" в една вдъхновена и забавна презентация на Тони Хубанчева.

Ако сте пропуснали първата част от презентацията "Късче от рая или портите на ада?" , която бе вчера, 6 юли - има за какво да съжалявате. Защото беше ведро и забавно и нямаше човек, който има сърце, в претъпканата зала на "Влайкова", да не беше заразен от въодушевлението и усмивката на Тони.

Утре заповядайте отново  - от 20:00, пак във Влайкова и от по-раничко, че наистина местата са по-малко от желаещите.

Антония Хубанчева е специалист по прилепите, "прилепарка". По програма за тяхното опазване е изпратена от Института в Бристол на научно-изследователска експедиция в Малави. Това е малка държава, прилепена около 3-тото по големина едноименно езеро в Африка.

Не, нямаше скучно изнасяне на данни и резултати от научната й работа там. Съвсем напротив. За прилепите научихме, че се делят на:

 • малко усмихващи се;
 • много усмихващи се;
 • такива, на които не можеш да разбереш дали се усмихват и
 • такива, които не желаеш да ти се усмихнат.

А има и такива, които хапят.

"Африка е огромна и истинска. Животните са толкова много и толкова нагъсто, че буквално мирише на обор. Ако хвърлиш камък в огромната река Шире, която е 2/3 Дунав, ще удариш крокодил с размери от S до XL и дори XXL" - смее се Тони.

И както в детските книжки, на една полянка в националния парк Нилонде може да се видят едновременно и крокодил, и брадавичесто прасе, и лешояд, и антилопа, и слон. Брадавичесто прасе на живо е дори по-смешно от анимационните филми, бабуините си въртят задни части като манекенки, а хипопотамите се кискат като чичковци.

Ужасни пътища (по-скоро липсата им), бродещи наоколо слонове, почти невидими през нощта и деня, комари, склопендри, малария, маймуни, които ти крадат храната и пробите, крокодил, който се върти и прозява за да привлече вниманието ти, докато си пиеш чая, мухлясващата ти коса по време на влажния период са част от нещата, които на някои може да им се сторят "ад". Но Тони разказваше за всичко толкова жизнерадостно, че се заразихме от нея и разбрахме, че всичко може да бъде прекрасно навсякъде по всяко време и при всякакви обстоятелства.

"И не трябва да забравяме, че ако тук, в България идва унила есен, там някъде в сърцето на Африка саваната оживява и цъфват боабабите." - каза Тони. А бързолетите, които са ни изоставили, кръжат в небето на Малави.

И най-важното: Знаете ли какво да направите, ако ви нападне лъв?

В дебелия наръчник на Тони пише: "Нападнете го и вие - така имате поне 50% шанс".

"Ама как ще нападна лъв?" - попитала Тони шефката си.

"Не знам - при мен три пъти проработи", отвърнала тя.

И ние благодарим!


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.