27 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Заместиха 80% от кожата на дете с трансгенна, за да спасят живота му

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 ноември 2017 в 13:32 43481
De Luca et al/Nature

Лекари от Германия и Италия успяха да спасят живота на момче с епидермолиза, генетично заболяване, което нарушава целостта на кожата. Те заместиха 80% от засегнатата кожа с трансгенна, отгледана от собствените му стволови клетки.

Статията с описанието на лечението е публикувана в списание Nature.

Момчето страда от булозна епидермолиза, при която и най-малкото докосване до кожата причинява мехури или увреждане, заради което пациентите с това заболяване се наричат ​​"пеперудени деца". За такива пациенти опасни са много инфекции, от които увредената кожа не може да защити. С помощта на генетичен анализ учените откриват мутацията в гените на момчето, отговорни за синтеза на протеините, необходими за поддържане на целостта на външния слой на кожата.

Авторите на изследването разработват метод, подобен на съществуващите методи за лечение на тежки изгаряния. В случая на изгаряне на пациента се трансплантират парчета здрава кожа, отгледани от собствените му клетки. Преди това учените успяват да коригират мутацията в клетките, предназначени за трансплантацията. Методът е тестван на двама пациенти, резултатите са публикувани през 2006 г. Случаят на момчето от Германия е различен от предишните тестове заради тежестта на заболяването.

Лекарите са взели образец незасегната кожа от пациента и са отгледали от нея епидермална тъкан, която включва и стволови клетки. След това са заразили с ретровирус със здрави копия на мутиралия ген и са успели да отгледат слоеве кожа с площ от 50 до 150 cm2, които са трансплантирани на пациента.

Месец след операцията в трансплантираната кожа започва процес на регенериране и в следващите две години в трансплантираните тъкани не се появяват увреждания. Също така не се потвърждават и страховете, че въздействието върху генома с ретровирус може да предизвика рак.

Авторите на проучването смятат, че подобна терапия може да помогне на хиляди пациенти с булозна епидермолиза навсякъде по света, въпреки че не всички форми на това заболяване могат да бъдат лекувани. Предложеният метод, за съжаление, е неефективен за възстановяване на вътрешните слоеве на кожата.


+ 0
- 3
То, и чирков смяташе, че може да присажда сърца, с найлунови пликчета с лед от отсрещния хотел.
Чакаме.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.