Защо 95% от хората, които живеят над 110, са жени?

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юни 2015 в 11:20 5055 0

Кредит www.nextstories.com

Ново изследване обяснява защо сред жените има повече дълголетници.

Отдавна се знае, че разлика между продължителността на живота между жените и мъжете, но няма ясно обяснение защо жените живеят по-дълго. На базата на това, което вече се знае за стволовите клетки при двата пола, изследователите от Станфордския университет Бен Дюлкен (Ben Dulken) и Ан Брюне (Anne Brunet) твърдят, че е време да се видят разликите в регенеративния спад между мъжете и жените. Тази линия на научните изследвания може да даде нови обяснения за това, как половите хормони естроген и тестостерон, както и други фактори, променят продължителността на живота.

Изследването е публикувано в Cell Press.

Известно е, че естрогенът има преки последици върху стволовите клетки при женски мишки, като увеличаване на броя на кръвните стволови клетки (което е много полезно по време на бременност) и за подобряване на възможностите за възстановяване на мозъчните стволови клетки в разгара на размножителния период. Дали тези промени имат пряко въздействие върху продължителността на живота е това, което е все още предстои да бъде проучено.

Последните изследвания вече са установили, че добавянето на естроген увеличава продължителността на живота на мъжките мишки и че мишките евнуси живеят около 14 години по-дълго от самците, които не са кастрирани.

Необходимо е също така да се продължат проучванията как протича стареенето на клетките при двата пола. Учените са установили, че нокаутирането на различни гени при мишки може да добавят години за единия пол, но не и за другия. При някои проучвания е установено, че самците мишки имат по-къси теломери - знак за по-кратък клетъчен живот - в сравнение с женските.

"Най-вероятно полът играе важна роля при определянето на продължителността на живота и запазване на здравето, както и ефектът от половата принадлежност не може да бъде еднакъв за тези две променливи," пишат авторите. "В по-нататъшното търсене на начини за подобряване на процеса на стареене и поддържане на регенеративните възможности на стволовите клетки, нека не забравяме, че един от най-ефективните фактори е: Полът".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !