21 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо Палмира е толкова уникален археологически обект (видео)

Грандиозните исторически паметници на града са унищожени от така наречената Ислямска държава, която завзе обратно града тази седмица.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 декември 2016 в 11:04 101060
Фотограф показва своя снимка на храма на Бел в древния сирийски град Палмира, направена през март 2014 и останките на историческия храм, след като е бил разрушен от Ислямска държава през септември 2015 г. Снимка: Joseph Eid/AFP

Древният град Палмира в Сирийската пустиня бе територия на нови сражения през последните дни, след като така наречената Ислямска държава го завзе отново на 11 декември.

Преди Палмира да бъде опустошена от войната, тя бе един от най-важните културни центрове на древния свят. Нейните паметници показват впечатляващи художествени и архитектурни характеристики, свързани с няколко различни цивилизации.

Градът е в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Историята на Палмира е много древна и датира от епохата на неолита. За първи път се споменава за нея в глинени таблици, датирани от 19 -ти век пр.н.е.. Тя е построена на мястото на оазис, където са спирали керваните на търговците. По-късно, под римско контрол в средата на първи век от н.е. става част от римската провинция Сирия.

Макар че градът губи част от своята автономия, която е имал много за кратко в началото на своята история, в същото време се превръща във важен пунк на търговския път между Изтока и Запада.

Той свързва Римския свят с Месопотамия и други източни цивилизации, като Китай и Индия, така че бързо се превръща във важен културен център и кръстопът на различни цивилизации на античния свят. "Той е място на търговци, свързващ маршрута на тамяна и Пътя на коприната и поради тази причина - богат", разказва Марк Олтауил (Mark Altaweel), преподавател по Близкоизточна археология в Лондонския Глобален Университет (London's Global University - UCL) пред IBTimes.

Палмира е и столица на империята на царица Юлия Септимия Зенобия, която завладява голяма част от Сирия и Мала Азия, между могъщите държави на Римската империя и Сасанидското царство.

През 269 г.н.е. се обявява за царица на Египет. Тя която има дързостта да застане срещу римския император Аврелиан, който впоследствие завладява царството ѝ през 272. Зеновия е пленена и показана окована в златни вериги на неговия триумф през 274 г. 

Паметници с множество културни влияния

В уникалните забележителности на Палмира са наслоени различните културни влияния.

Грандиозна улица с колонада оформя монументалната ос на града, която свързва най-важните паметници на Палмира като храма на Ваал, Агората, Театърът, други храмове и градските квартали. Архитектурните орнаменти на тези сгради съчетават гръко-римското изкуство с местни и персийски влияния, като придават на града много оригинален и уникален стил.

Палмира е спомен

Тъй като Ислямска държава смята, че древните храмове и артефакти са "идолопоклоннически", световната общественост бе много загрижена, че групата ще причини значителни щети, когато завзе града през май 2015 г.

През август 2015 г., те обезглавиха Халед ал Асаад (Haled al-Asaad), десетилетия работил като директор на архитектурно-историческия комплекс, след като отказа да им каже къде се съхраняват ценни артефакти. 

Тези архивни кадри показват град Палмира, преди да бъде залят от Ислямската държава и много от неговите съкровища - разрушени или продадени. Източник: Reuters

Същия месец джихадистите пуснаха снимки, за да покажат, че храмът на Ваал е разрушен с експлозиви, а през септември 2015 г. ООН пусна сателитни снимки, показващи, че храмът на Ваал почти напълно унищожен. Терористите разрушиха също арката на Палмира и погребалните кули, които създаваха уникалния й силует.

Археолози от цял свят осъдиха унищожаването на обекта, като заявиа, че е "уникален и незаменим". Възможни са все пак на базата на снимките, направени през годините, дигитални реконструкции на мястото, което позволява да се възпроизведат паметниците - през септември 2016 г., копие на арките на Палмира бе представено в Ню Йорк.

Д-р Ема Канлиф (Cunliffe), археолог, чийто изследвания се фокусират върху вредата, нанесена върху археологическите обекти в Близкия изток, заяви: "Неотдавнашната 3D реконструкция на арката на Палмира показва, че не всичко е загубено. Но повечето от тези реконструкции се извършват на базата на туристически снимки, а не от изображения, внимателно взети като част от археологическите проучвания, така че не се знае дали ще бъде възможно реконструкции на другите сгради да стане на ниво".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.