Защо Северна Корея затваря ядрения си полигон - може планината да се е "уморила"

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 април 2018 в 09:34 9837 0

Снимка от сателитите на компания Planet Labs, която показва терена след теста на 4 септември 2017 г..

Миналата седмица Северна Корея обяви, че ще прекрати всички ядрени опити и ще закрие основното си съоръжение за изпитване на ядрени оръжия в планината Мантапсан в южната част на страната.

Някои смятат, че решението е взето заради спада на напрежението между Северна Корея и останалия свят, други - че е продиктувано от опасното състояние, в което е Мантапсан, наречено "синдром на умора на планината" (tired mountain syndrome).

Но какво точно е този синдром и как може го "хване" планина?

Оказва се, че повтарящите се ядрени взривове могат да отслабят скалите около подземните площадки за ядрени тестове, което в крайна сметка ги прави опасни или неизползваеми. Това може би се е случило с тестовите полигони на Северна Корея.

Мощните взривове

Последният ядрен тест на Северна Корея, проведен през септември 2017 г. на тестовия полигон "Пунггиери" (Punggye-ri), е най-малко 17 пъти по-мощен от бомбата, която бе пусната на Хирошима през 1945 г., подчертава The Washington Post.

Всъщност експлозията, регистрирана като земетресение с магнитуд 6.3 според сателитните снимки, показа видимо движение на връх Мантап (височина 2205 м) в планината Мантапсан, под който са скрити дълбоко тунели, в които се провеждат повечето тестове. Някои геолози смятат, че планината се напуква под натиска на взривовете.

"Може да поставите на земята парче скала, да вземете чук и да я удряте с него, но нищо няма да се случи. Ако продължите, да речем на 21-ия път, тя ще се счупи и разцепи", обяснява Дейл Андерсън (Dale Anderson), сеизмолог в Националната лаборатория в Лос Аламос.

Когато мощната експлозия избухне в планината, разбива околните скали, а енергията ѝ се разпространява като вълна (представете картината на водна повърхност, след като хвърлите камъче). Но тъй като се случват много експлозии приблизително на едно и също място, не само близките, но и по-отдалечените скали започват да се разпадат заради повтарящия се стрес.

"Натрупаният ефект от тези експлозии, които отслабват скалите и създават раздробяване [далеч от мястото на експлозия] е това, което наричаме синдром на умора на планината", коментира Андерсън пред Live Science.

Синдромът на умора на планината също може да постави в безизходно положение учените, които се опитват да измерят колко силна е експлозията, отбелязва Андерсън. Разпространяващата се енергия се разсейва в тези разрушени скали, преди да стигне до сензорите, така че експлозията се регистрира като много по-слаба, отколкото е всъщност, добавя геологът.

Но този ефект "няма нищо общо с възможността да се използва съоръжението", подчертава Андерсън.

Всъщност Северна Корея може да продължи да използва полигона, само тестващите трябва да коригират математическите уравнения, които използват, така че крайните резултати на експлозията да отчитат синдрома на умората.

Снимки от сателитите на компания Planet Labs, който показва терена преди и след теста на 4 септември 2017 г. На западния портал се намира влак с вагонетки и нова структура.

Токсично просмукване

Ако мястото за ядрени изпитания се затвори, това най-вероятно ще е пряко следствие от наличието на синдрома. Планините в това състояние стават много по-пропускливи, което означава, че в скалите са отворени много повече процепи, през които се просмукват газове и течности. Това означава, че има по-голяма вероятност радиоактивен газ - най-вече ксенон - да излезе от скалите и да изтече на повърхността, пояснява Андерсън.

"Скалата вече повредена", коментира Андерсън. "Когато една експлозия затихне, понякога повредите от нея се свързват с естествените пукнатини, а газовете намират път до повърхността".

Група китайски геолози заявиха пред The ​​Washington Post в сряда (25 април), че районът на ядрените тестове е рухнал и че планината Мантапсан е разбита на "крехка фрагменти". С твърдението не е съгласен Уилям Лийт (William Leith), специалист по земетресения и геоложки опасности в Американската служба за геоложки проучвания, който заедно с друг учен първоначално е измислил термина, за да опише полигон за ядрени тестове през 2001 г.

В интервю за радио CBC от октомври, когато бе попитан дали планината в Северна Корея е "уморена", той заяви: "Бих казал, че "не е много уморена". И това е така, защото севернокорейците са имали, доколкото знаем, само шест подземни ядрени взрива, а там има много планини.

За сравнение, той и колегите му първо използваха термина, за да опишат планина Дегелен в бившия Съветски съюз (сега Казахстан), която бе осакатена чрез повече от 200 експлозии.

Планината на Северна Корея може да е уморена - но дали е напълно изтощена, е трудно да се каже.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !