Защо някои мелодии се забиват в главата ни, а други - не (видео)

Софтуер предсказва коя песен ще стане натрапчива

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 ноември 2016 в 11:10 11585 0

Лейди Гага - майстор на INMI.

Защо някои песни са по-натрапчиви от други?

Група учени от Великобритания, Германия и Дания публикуваха ново проучване в Psychology of Aesthetics, което изследва този въпрос.

Проучването установи, че натрапчивата песен не трябва да бъде твърде проста или твърде сложна. Нейният ритъм трябва да бъде бърз и бодър, така че да може да се танцува.

Освен това, мелодичната линия трябва да бъде с проста структура, но ритмична - така тя ще бъде по-лесна за запомняне. Например такава мелодична фигура може да се чуе в приспивните песни, се казва в проучването.

Накрая, завладяващите мелодии трябва да имат необичайни периоди - един вид музикална "изненада", която привлича вниманието на слушателя, като при това общият мотив остава прост и гъвкав. Такива необичайни интервали придават на мелодиите уникалност и ги правят запомнящи се, смятат учените.

Проучването

Темата е особенно сложна, защото върху проявата на INMI (Involuntary Musical Imagery, или натрапчиви мелодии) влияят ред както интрамузикални фактори (характеристики на мелодията, текст), така и ред екстрамузикални, външни фактори (контекст на появата на INMI, предищни асоциации с песните, индивидуално разбиране на смисъла им и др.).

В проучването са включени 3000 анкетирани лица и 200 на брой мелодии.

В началото участниците попълват въпросник, в който посочват имената на песните, които определят като натрапчиви мелодии. Тези песни те сортират според степента им на натрапчивост. Изследователите съставят обобщен списък за тази аудитория. Интересно е, че в Топ 9 Лейди Гага присъства 3 пъти.

1. "Bad Romance", Lady Gaga, 33 повторения.
2. "Can’t Get You Out of My Head", Kylie Minogue, 24 повторения.
3. "Don’t Stop Believing", Journey, 21 повторения.
4. "Somebody That I Used to Know", Gotye, 19 повторения.
5. "Moves Like Jagger", Maroon 5, 17 повторения.
6. "California Gurls", Katy Perry, 15 повторения.
7. "Bohemian Rhapsody", Queen, 14 повторения.
8. "Alejandro", Lady Gaga, 12 повторения.
9. "Poker Face", Lady Gaga, 11 повторения.

След това изследователите се опитват да определят интрамузикалните (вътрешните, присъщите) особенности на INMI. Мелодии в MIDI формат са взели от музикалната база данни Geerdes MIDI  с всичките им характеристики. Във въпросника са споменати само 101 песни INMI. Изследователите също така отчитат коя част от песента най-често си спомнят участниците в анкетата. Съответно за анализ избират именно този фрагмент. Ако анкетираният не указва специфична част - за проучването вземат припева, защото предишни изследвания показват, че точно той е най-често INMI. Статистическият анализ на фрагментите се прави със софтуера FANTASTIC  (Feature ANalysis
Technology Accessing STatistics)

Критерии

Анализът показва, че по-вероятно натрапчиви стават мелодии с един и същ мелодичен модел с общия в поп-музиката. Илюстрацията показва примери на парчета с най-високи стойности на променливата, която съответства на общия мелодичен модел (В1 и В2) и примери на мелодии с по-необичаен мелодичен модел (А1 и А2)





Факторът общ мелодичен модел е най-важният от 12-те фактора, които отличават натрапчивата мелодия от другите. Всички останали фактори и тяхната важност са в таблица.



Всъщност само първите три фактора, включени в списъка, са от значение да се намери разликата между обикновените песни и INMI-песните. Освен общия мелодичен модел, това са сравнително бърз ритъм и най-неочаквани градиенти между местата, където мелодията сменя посокатата си (average gradients between melodic turning points), както е показано на илюстрацията по-долу в примерите А1 и А2.




Моделът, отчитащ само тези три фактора, позволява да се предскаже ще стане ли конкретна мелодия натрапчива или не, с надежност 62,5%.



Дърво за приемане на решения с използване на трите критерия

По-нататъшното усъвършенстване на модела вероятно ще позволи автоматично да се генерират мелодии, които почти със сигурност ще принадлежат към класа INMI, тоест здраво ще заседнат в ума на слушателя и ще станат хитове. Но обикновените потребители пък могат да използват този модел като спам филтър, който автоматично да блокира мелодиите, които след това ще бъде трудно да изхвърлят от главата си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !