26 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Затоплянето в края на месеца се отлага

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 януари 2017 в 17:53 243720

Meteo Balkans, които само преди ден-два ни обнадеждиха за скорошни по-високи температури, днес попариха надеждите ни

Групата метеоролози предвижда "сибирски студ и мраз"  в края на месеца, според друг модел - ECMWF +240.

В пълно противоречие с модела GFS, чийто прогнози бяха за омекване на времето в края на януари.

"Близките до 20 градуса температури за последните дни на месеца най-вероятно няма да се сбъднат", пишат метеоролозите.

Вероятно затоплянето се отлага за началото на февруари и ще бъде доста по-умерено. Високите температури близки до 20 градуса едва ли ще се сбъднат, а може да се надяваме "само до 10-12 градуса".

"До края на месеца на Балканите ще останат студени ядра въздух, които ще поддържат температурите близко до климатичната норма и малко под нея, изглежда и наличието на снежна покривка и все още дългите нощи ще създават предпоставки за задържането на студения въздух във височина", - пишат от Meteo Balkans.

Метеорологът Васко Гълъбов от НИМХ-БАН коментира:

"Наличието на големи разлики между глобалните атмосферни модели или големи разлики в два последователни старта на един модел показва, че предсказуемостта е ограничена във времето. В такива случаи използването на така наречените ансамблови модели дава представа за това след колко време прогнозата става несигурна. В момента може да се счита за надеждна седмичната прогноза, а прогнозите за по-дълги периоди са с висока степен на несигурност".


Ансамбловият модел се съставя, като се пуска един модел многократно с леко променени начални условия.

"Вижда се как стойностите на температурата на височина около 1.5 километра над България се движат заедно и след около седмица се разминават много сериозно и съответно около 1 февруари излиза, че може да са и положителни, и отрицателни" - обяснява Гълъбов.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.