Затварянето на училищата в Швейцария намали разпространението на COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 11 януари 2021 в 00:00 3545 0

Кредит Pixabay

Решението на Швейцария през пролетта да затвори училищата е една от най-ефективните мерки за намаляване на мобилността и по този начин и за предаването на COVID-19, показва проучване, публикувано в неделя.

Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, ETH, установяват, че затварянето на швейцарските училища миналия март е довело до намаляване на мобилността на населението с повече от една пета.

"Затварянето на училищата намали мобилността с 21,6 процента", обяснява Щефан Фойеригел (Stefan Feuerriegel), професор по информационни системи за управление на ETH, ръководител на проучването, в имейл за AFP. „Затварянето на училища намалява мобилността, (което) след това намалява новите случаи“ на COVID-19, казва Фойеригел.

Неговият екип анализира около 1,5 милиарда придвижения по швейцарски телекомуникационни данни от SIM карти (обобщени и анонимни) между 10 февруари и 26 април миналата година, за да оцени въздействието върху мобилността след въвеждането на различни анти-COVID мерки.

В децентрализираната Швейцария нейните 26 кантона въвеждат мерките с различни темпове, преди да бъде разпореден частичен локдаун в цялата страна, включително затварянето на училищата на 16 март.

Училищата в цялата страна остават затворени около два месеца, преди постепенно да се отворят отново.

Проучването, което все още не е рецензирано, установи, че затварянето на училищата е на трето място по влияние върху намаляването на мобилността.

На върха на списъка е забраната за събирания на повече от петима души, което намалява мобилността с 24,9% и затварянето на ресторанти, барове и магазини нпродаващи стоки от първа необходимост, което накара хората да се движат с около 22,3% по-малко, показва проучването.

Фойерриегел заявява, че не е изненадан, че затварянето на училищата е оказало толкова голямо влияние върху движението на хората.

"Ако училищата бъдат затворени, можем да очакваме голяма промяна в поведението", коментира професорът, посочвайки, че "не само децата ще останат вкъщи, но понякога това изисква и родителите им да променят мобилността си."

Процентна промяна в общата мобилност през 26 области за 2020 г. спрямо 2019 г. (когато се привежда в съответствие с моделите за деня от седмицата). Причината за сравнението с 2019 г. е да се покаже намаляването на мобилността спрямо референтна година, като по този начин се отчитат сезонните промени в мобилността. По-високо намаление на мобилността се наблюдава за кантони, които съобщават за по-голям брой случаи на COVID-19 (т.е., Тичино и Женева). Кредит: Monitoring the COVID-19 epidemic with nationwide telecommunication data

Затварянето на училищата е сред най-противоречивите решения като мярка за овладяване на пандемията.

Децата са далеч по-рядко развиват тежко заболяване от COVID-19, отколкото възрастните хора, но остава неясно доколко са ефективни като преносители на вируса.

Проучването на ETH не разглежда това, но показва, че затварянето на училища може значително да намали предаването, след като стимулира хората към по-ниска мобилност и по-малко срещи.

"Нашият анализ подкрепя затварянето на училищата като мярка за забавяне на разпространението чрез намалената мобилност", отбелязва Фойеригел.

Справка: Monitoring the COVID-19 epidemic with nationwide telecommunication data
Joel Persson, Jurriaan F. Parie, Stefan Feuerriegel, arXiv:2101.02521v1 [stat.AP] 7 Jan 2021, https://arxiv.org/pdf/2101.02521.pdf

Източник: Swiss school closures cut Covid spread: study, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !