17 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Земята е с 2000 св. години по-близо до свръхмасивната черна дупка, отколкото се предполагаше

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 ноември 2020 в 00:05 42790
Кредит: NASA/ Daniel Rutter

Земята сега е със 7 км/сек по-бърза и с около 2000 светлинни години по-близо до свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката Млечен път. Но не се притеснявайте, това не означава, че нашата планета ще потъне в черната дупка. Промените са резултат от по-добър модел на галактиката Млечен път, основан на нови данни от наблюдения, включително каталог на обекти, наблюдавани в продължение на повече от 15 години от японския проект за радиоастрономия VERA.

В този проект, чието име означава VLBI Exploration of Radio Astrometry(а VLBI от своя страна означава много дълга базова интерферометрия) те са измервани триизмерните скорости и пространствените структури в Млечния път от 2000 година. VERA използва техника, известна като интерферометрия, за да комбинира данни от радиотелескопи, разпръснати из японския архипелаг, за да постигне същата резолюция, каквато би имал телескоп с диаметър 2300 км. Точността на измерване, постигната с тази резолюция, 10 дъгови микросекунди, е достатъчно прецизна на теория, за да се види монета, поставена на повърхността на Луната, от Земята.

Изследвани са 224 обекта в различните спирални ръкави на Млечния път (които може да се видят на изображението долу, GC е „галактическият център“), благодарение на което може да се научи повече за пространствената структура на Млечния път.

Карта на местоположението и скоростта на галактиката Млечен път. Стрелките показват данни за положението и скоростта за 224 обекта, използвани за моделиране на галактиката Млечен път. Плътните черни линии показват позициите на спиралните ръкави на галактиката. Цветовете показват групи обекти, принадлежащи на един и същи ръкав. Фонът е симулационно изображение. Кредит: NAOJ

Тъй като Земята се намира в самата галактика Млечен път, не можем да отстъпим назад и да видим как изглежда галактиката отстрани. Астрометрията, точното измерване на позициите и движенията на обектите, е жизненоважен инструмент за разбирането на цялостната структура на Галактиката и нашето място в нея. Тази година бе публикуван Първият астрометричен каталог на VERA, съдържащ данни за 99 обекта.

Въз основа на този каталог на VERA и скорошните наблюдения от други групи, астрономите изграждат карта на положението и скоростта на обектите в Млечния път. По тази карта те изчисляват центъра на галактиката, точката, около която се върти всичко. Картата предполага, че центърът на галактиката и свръхмасивната черна дупка, която се намира там, са на 25 800 светлинни години от Земята. Това е по-близо от официалната стойност на 27 700 светлинни години, приета от Международния астрономически съюз през 1985 г. Компонентът на скоростта на картата показва, че Земята се движи с 227 км/сек, обикаляйки около галактическия център, а не 220 км/сек.

Сега учените от VERA се надяват да наблюдават повече обекти, особено тези в близост до централната свръхмасивна черна дупка, за да характеризират по-добре структурата и движението на галактиката. Като част от тези усилия VERA ще участва в EAVN (Източноазиатска VLBI мрежа), състояща се от радиотелескопи, разположени в Япония, Южна Корея и Китай. Чрез увеличаване на броя на телескопите и максимално разстояние между телескопите, EAVN може да постигне още по-висока точност.

Справка:  The First VERA Astrometry Catalog, Publications of the Astronomical Society of Japan (2020). DOI: 10.1093/pasj/psaa018

Източник: Earth faster, closer to black hole in new map of galaxy, Phys.org.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Леонардо, изобретателят
Леонардо, изобретателят
15 април 2021 в 00:0025245
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.