Земната ос се движи с 10 см годишно и човешката дейност има принос в това

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 септември 2018 в 00:00 14074 0

Истинската форма на Земята. Quora.com

Земята, за разлика от глобуса, не е съвсем кръгла, а оста ѝ не е статична, а се колебае по два начина - прецесия (колебание на наклона на оста, подобно на пумпала) и нутация (колебания по отношение на земната кора). Последните са около десет сантиметра годишно и десет метра за сто години.

Тази седмица НАСА публикува за първи път доклад, в който са изброени основните причини за нутациите на земната ос.

Обикновено за причина за това колебание на оста на Земята се счита движението на ледниците, но чрез комбиниране на математически модели на други глобални процеси, които теоретично могат да отклонят оста, изследователите откриват, че причината не е една, а три: конвекцията на мантията на Земята, движението на ледниците и топенето на ледовете,

Върху въртенето на Земята оказват влияние всички фактори, които променят разпределението на масата вътре и на повърхността на планетата, на ледовете, океаните и потоците в мантията.

Наблюдаваната посока на движение на полюса, показана като светлосиня линия, сравнена със сумата (розовата линия) на влиянието на загубата на лед на Гренландия (синьо), отдръпването на ледниците (жълто) и дълбоката конвекция на мантията (червено). Приносът на конвекцията на мантията е много несигурен. Кредит: NASA / JPL-Caltech

"Ние не идентифицирахме един, а три съвкупности от процеси, които са от решаващо значение - и топенето на глобалната криосфера (особено на Гренландия) през 20-и век е един от тях", коментира водещият автор на изследването Сурендра Адхикари (Surendra Adhikari) от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния..

От началото на ХХ век Гренландия е загубила 750 гигатона лед. Тази маса е изтекла в океана, което е довело до увеличаване на морското равнище и е допринесло за изместването на оста на въртене на планетата.

Ледът се топи не само в Гренландия, но също така и на полюсите, но географското положение на острова прави топенето на ледниците особено важно.

"Ако масивно тяло е разположено под ъгъл от 45 ° спрямо Северния полюс, както Гренландия, промяната на неговата маса ще има по-голямо въздействие върху положението на оста на въртене от промяната на масата на тяло в друга точка (като Антарктика)", обяснява един от авторите на изследването Ерик  Ивинс (Eric Ivins) от Лабораторията на реактивни двигатели на NASA.

Топене на ледниковия лист на Гренландия (2002-2013 г.) според данни от сателитната мисия GRACE.

Топенето на леда на Гренландия лед е причинено от глобалното затопляне, което, от своя страна, до голяма степен е предизвикано от човешката дейност - от парниковите газове в резултат на изгарянето на въглеводороди. Топенето на леда на Гренландия се ускорява всяка година, заедно с него, ще се ускорява и нутацията на оста.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !