29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Жирафите влязоха в списъка на застрашените видове (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 декември 2016 в 16:44 65571

Популацията от диви жирафи в Африка е намаляла драстично и е застрашена от изчезване, показва нов доклад на природозащитна организация.

Според новото издание на Червената книга на застрашените видове, популациите от жирафи са намалели с около 40% през последните 30 години. Техният брой е спаднал от 163 000 през 1985 г. до 97 000 за миналата година, съобщава CNN.

Към настоящия момент Червената книга включва 85 604 вида, от които 24 307, или повече от една трета, са застрашени от изчезване.


Тихото изчезване

Значителното намаляване на броя на дивите жирафи подтиква групата да премести животните от категорията "най-малък риск" към "уязвими" в доклада.

Докато жирафи могат често да бъдат забелязани по време на сафари, в медиите или зоологическите градини, хората - в това число и консервационистите, не осъзнават, че тези животни са в процес на тихо изчезване", коментира съпредседателят на IUCN Джулиан Фенеси.

От девет подвида жирафи, популациите на пет от тях намаляват, докато при три се наблюдава нарастване и една е стабилна.

На езерото Виктория се отдава специално внимание в доклада. Всички видове сладководни мекотели и риби, както и раци и водни кончета са включени в червения списък.

"Ключовите заплахи за езерото Виктория, познато още като езерото на Дарвин поради голямото си биоразнообразие, включват агресивни видове като нилския костур, свръхулов, седиментация поради дърводобив и агрикултура, както и замърсяване на водата от пестициди и хербициди", пише в доклада.

Сред застрашената флора попадат 233 диви култури - сред които ечемик, овес и слънчогледи.
Четири вида манго са сложени в "застрашената" категория и един от тях - калимантанско манго е преместен в категорията на "изчезнали в дива среда".


gentech
Рейтинг : 12022
09.12 2016 в 22:00 1
+ 0
- 0
Много други ще ги последват,накъдето е тръгнало
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.