Злато, сребро и бронз за олимпийците ни по биология (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 юли 2017 в 00:00 5202 0

Представителите на България постигнаха най-големия си успех досега на Международната олимпиада по биология в Ковънтри (Великобритания).

С най-висок резултат се завърна Димитър Каразапрянов (златен медал), следван от Габриела Христова със сребърен медал и Мария Карабоева с бронз.

Участваха оттбори от 68 страни. Абсолютното първо място бе спечелено от участник от Китай.

Съставът на националния отбор на България на МОБ 2017 бе следният:

  • Димитър Каразапрянов, 12 клас, НПМГ - златен медал
  • Габриела Христова, 12 клас, СМГ - сребърен медал
  • Мария Карабоева, 12 клас, НПМГ - бронзов медал
  • Ваня Миланова, 11 клас, НПМГ

На участниците се предлагат две серии от задачи, теоретични и практически, резултатите от които определят тяхното място в общата класация. На нейна база се разпределят златните, сребърните и бронзовите медали.

На най-добрите се връчват общо 20-30 награди.

Практическите задачи тази година се състояха от три части. В първата част е трябвало да се изследва кинетиката на ензима пируват киназа при здрави и болни от анемия. Този ензим ускорява последния етап на разлагането на глюкозата. Във втората част се изисква участниците да направят дисекция на ларва на муха, да оголят гръбния й съд и да изследват реакцията на организма на разтвори на невротрансмитерите ацетилхолин и адреналин. Също така, участниците е трябвало да отделят няколко органа на насекомото. Третата част е изследване на мутациите на растението Arabidopsis thaliana от семейство Кръстоцветни.

Международната олимпиада по биология се провежда всяка година в продължение на 28 години. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. Към 2017 г. българските участници в МОБ са донесли на страната ни общо 55 медала: 5 златни, 10 сребърни и 40 бронзови медала и почетна грамота.

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН). Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Церемонията по откриването:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !