Зловещи мъглявини в нощта на Хелоуин

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 октомври 2016 в 13:06 8566 0

Кредит T.A. Rector / University of Alaska Anchorage, H. Schweiker / WIYN and NOAO / AURA / NSF

Мъглявината Призрак (Шарплес 2-136) е една от най-страховитите в небето. Тя е част от много по-голям молекулен облак в Цефей и блести с отразената светлина на вътрешните си звезди.

Безлунно небе ни чака на Хелоуин.

В нощта, когато децата ходят от врата на врата със шапки на вещици и пиратски маски, Луната ще бъде "черна", невидим или съвсем тъничък сърп на Луната ще се появи за по-малко от един час на запад при залез слънце. Като фантом. Ще изчезне, преди да я забележите.

Сатурн и Венера ще се задържат по-дълго, чифт планетарни очи ниско на югозапад в черното небе, разказва Sky&Telescope

Нощта е тиха и безлунна, насекомите и птиците замлъкнаха и си отидоха. Мрачни предчувствия, нотка на страх, тръпки пълзят по гръбначния стълб. А може би просто застудя? За да останете в това настроение, готови за празника на духовете и вещиците, ви предлагаме няколко страховити мъглявини за ваше удоволствие.

Потопете се в ужасяващата красота на природата.

Мъглявината Фантом, известна с по-прозаичното име NGC 6741, е планетарна мъглявина на около 7000 светлинни години в съзвездието Орел. Нейната централна звезда, бяло джудже, изпусна бившата си атмосфера в космоса, където тя свети зловещо с UV светлина.

NASA / ESA / Hubble Space Telescope

Кръвожадната (Death Eater) мъглявина! Наистина Шарплес 2-68 напомня на тези летящи жадни за смърт чудовища от филмите за Хари Потър. Тя дори има две мъниста - звезди за очи. 

Sharplesscatalog.com

Мъглявината Призракът на Луната (NGC 6781) в съзвездието Орел изглежда като блед, призрачен балон от ектоплазма с голяма, тъмна дупка в центъра на балона.

Jim Misti

"E като Evil (зъл)" на мъглявината Бърнард (Barnard 142-143 - двойка тъмни мъглявини) е в съзвездието Орел северозападно от Алтаир. Двете съседни тъмни мъглявини с висока непрозрачност са достатъчно "зли", за да оформят буквата "Е". 

Hunter Wilson

Мъглявината Призрак (Шарплес 2-136) е една от най-страховитите в небето. Тя е част от много по-голям молекулен облак в Цефей и блести с отразената светлина на вътрешните си звезди.

T.A. Rector / University of Alaska Anchorage, H. Schweiker / WIYN and NOAO / AURA / NSF

Мъглявината Череп (NGC 246, планетарна мъглявина) в съзвездието Кит е голям, по-скоро слаб обект с четири видими звезди на "лицето си". Тя имитира формата на човешки череп с големи лилави очни кухини и отворена уста.

Adam Block / Mount Lemmon SkyCenter / University of Arizona


Едно от най-забележителните "лица" в нощното небе е мъглявината "Лицето на вещицата" (IC 2118, отразена мъглявина) в Еридан. Ригел, най-ярката звезда в съзвездието Орион и шестата по яркост звезда в небето, която е извън рамката на изображението осветява мъглявината.

NASA / STScI Digitized Sky Survey / Noel Carboni

Мъглявината Смърт (NGC 1999, отразена мъглявина) се намира само на 1° югюгоизток от мъглявината Орион. Много хубава гъста топка с ясно изразена тъмна дупка.

NASA / ESA and the Hubble Heritage Team (STScI)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !