Змии са предали коронавируса на хората в Китай според генетичен анализ

Ваня Милева Последна промяна на 23 януари 2020 в 08:16 26509 0

Кредит Wikimedia Commons

На китайските пазари за храна се предлага почти всичко.

Новият коронавирус, отнел 17 живота в град Ухан, Китай, може да е предаден на хората от змии, според генетичен анализ. Змиите може би са се заразили с вируса от прилепи на пазара на храни, на който се продават и двата вида, съобщава NewScientist.

Към 22 януари има 555 потвърдени случая на инфекцията, която може да причини висока температура, затруднено дишане и пневмония. За да се ограничи вируса, Ухан е поставен под карантина, като градският транспорт е временно спрян.

 444 от случаите са съобщени в Ухан, но вече има потвърдени случаи и в околните региони като 26 са в провинция Гуандун, 14 в Пекин и 9 в Шанхай. В международен план са регистрирани потвърдени случаи в Тайланд, Япония, Южна Корея и САЩ. Под подозрение са още стотици случаи, които се очаква да бъдат диагностицирани.

Предполага се, че източникът на инфекцията е пазарът на храни в Ухан, посетен от няколко от първите заразени с вируса. На пазара се продават живи диви и отглеждани животни, включително мармоти, птици, зайци, прилепи и змии.

За да разберат дали вирусът може да дойде от един от тези видове, Уей Дзи (Wei Ji) и колегите му от Пекинския университет в Китай сравняват геномите на пет проби от новия вирус с 217 подобни вируса, събрани от редица видове.

Анализът на екипа предполага, че новият вирус изглежда подобен на този, открит в прилепите, но най-много генетично прилича на вирусите, наблюдавани в змиите.

„Резултатите, получени от нашия анализ на секвенирането, показват за първи път, че змия е най-вероятният източник“, пише екипът.

„Развълнувани сме от тази нова идея“, заяви Хайтао Гуо (Haitao Guo) от Университета в Питсбърг, Пенсилвания, който прегледа изследването. „Нуждаем се от повече експериментални доказателства, но това ни дава представа“, коментира ученият.

Новият вирус може да се е образувал в резултат на комбиниране на вируси от прилепи и змии, което може да се случи, когато два вида животни се държат в близки помещения, както може да се случи на хранителните пазари, обяснява Питър Рабиновиц (Peter Rabinowitz) от Вашингтонския университет в Сиатъл.

След това вирусът може да е преминал към хората през въздуха, продължава Рабиновиц. „Все още това са предположения, но ако вирусът се намира в секретите или фекалиите на змиите, би било възможно да се аерозолизира и да се вдиша, ако има достатъчно змии и достатъчно хора“, заключава той.

На 22 януари Световната здравна организация проведе спешен комитет за новия вирус, който е в същото семейство като SARS и MERS. След срещата генералният директор Тедрос Адханом Гебрейесус (Tedros Adhanom Ghebreyesus) заяви, че има нужда от повече информация за вируса и неговото разпространение, преди да може да обяви извънредно положение.

„Това е сложна ситуация, която се променя“, заяви Гебрейесус. „Решението дали да обявя или не извънредно положение, имащо международно значение за общественото здраве, е нещо, което приемам изключително сериозно, и което съм готов да взема само с подходящо разглеждане на всички доказателства.“

Комитетът за спешни случаи ще се събере отново утре и Гебрейесус обещава, че тогава „ще имат много повече да кажат“.

Справка: Journal of Medical Virology, DOI: 10.1002/jmv.25682

ИзточникWuhan coronavirus may have been transmitted to people from snakes, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !