Дениалистите не са скептици

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2015 в 12:51 7711 0

Кредит www.skepticalraptor.com

"Науката има проблем. И това е проблемът с отричащите науката" - така започва Джолийн Крейтън (Jolene Creightonon) от сайта "От Кварките до Квазарите" (FQTQ).

Какъв е проблемът?

Напоследък твърде много хора се обявяват за "скептици", а в действителност са предубедени и заблудени. Те са отрицатели, дениалисти.

Скептицизмът всъщност е търсене на доказателства и доказване. Според Оксфордския речник на английския език, думата "скептик" идва от латинското "scepticus", което означава "питащ" и "разсъдлив". Терминът е въведен за първи път от гръцкия философ Пирон от Елида, насърчавал хората да поставят под въпрос собствените си предположения, защото (очевидно) нашата гледна точка и предположения са често пристрастни и едностранчиви. Това не означав, че никога не може да бъдем сигурни за нищо, а че трябва нашава сигурност да се основава на научни изследвания и доказателства.

Накратко, нашите възприятия са предубедени и изкривени - те са субективни. Такава е нашата интерпретация на информацията. Затова не трябва да отхвърляме или да приемаме нищо "на вяра", а напротив, трябва да търсим и изискваме доказателства за всичко. Трябва да сме любознателни, да разсъждаваме, трябва да сме скептични.

Мнозина говорят за научни проблеми като връзката ваксина/аутизъм, изменението на климата и ГМО. Разбира се, не всички, които поставят под въпрос науката за климата или последиците от ГМО са отрицатели. Но именно по тези въпроси се събират най-много отричащи.

Скептиците искат доказателства - те ги търсят, намират, а след това ги приемат. Отрицателите реално не искат доказателства и няма да ги приемат, дори ако са пред тях. Хората, които отхвърлят една идея, подкрепена от научни доказателства, са отрицатели, а не скептици. Те подкрепят псевдонауката.

Илюстрация: frank.jou.ufl.edu

През 1976 г. е основана от Карл Сейгън и Айзък Азимов организацията Комитет за скептични разследвания (Committee for Skeptical Inquiry - CSI) . Целите на тази организация са популяризиране на здравословния скептицизъм.

Ето какво казват представители на CSI в декларация по повод дебатите за изменението на климата:

"... ние сме загрижени, че думите "скептик" и "отрицател" са се смесили от популярните медии. Истинският скептицизъм насърчава научно изследване, критичните проучвания, както и използването на разума при разглеждането на спорните и извънредни претенции. Той е основополагащ за научния метод. Отрицанието (дениализмът), от друга страна, е априори отхвърляне на идеи, без обективно разглеждане."

Истинският скептицизъм може да се обобщи с популярния цитат от Карл Сейгън: "Извънредните претенции изискват извънредни доказателства". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !