Сагата със забранените думи е част от по-широка тревожна тенденция

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 декември 2017 в 08:13 7612 0

Миналата седмици Washington Post публикува доклад с подробна информация как на служителите на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е било забранено да използват думи и фрази, като "базирано на доказателства", "ембрион" и "транссексуален" в бюджетните документи. 

Представяме ви обзора на последващите събития и анализа на тенденциите, които този опит за цензура очертава, направени от изданието Vox.

Съобщението предизвика скандал. Сенаторът-демократ Джеф Мъркли (Jeff Merkley) заяви, че списъкът със забранените дума му напомня на ужасяващия роман на Джордж Оруел "1984". Други виждат това като поредното доказателство за авторитарните тенденции на управлението на президента Тръмп. Членове на общността на науката и общественото здравеопазване притеснени обясняваха в Twitter какво този вид цензура би означавал за изследванията, правени в CDC.

Но от неделя ръководителят на CDC се отметна, твърдейки, че Washington Post погрешно е тълкувал директивата.

Д-р Бренда Фицджералд, която е начело на CDC от юли миналата година, заяви в вътрешна електронна поща и в Twitter, че "няма никакви забранени думи в CDC".

Мат Лойд (Matt Lloyd), говорител на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси, повтори думите й, заявяйки, че публикацията "погрешно е определил характера на дискусиите по отношение на процеса на определянето на бюджета".

Целият епизод остава объркващ - агенцията не представяа никакви допълнителни обяснения за това как е бил сбъркан характера на дискусиите. (От CDC не са отговорили на запитванията на Vox за коментар). А отричането, че няма "забранени думи" не е същото като да се отрече наличието на дискусии за езиковата чувствителност в бюджетните преговори.

В опит да се разбере смисъла на ставащото, представител на Vox се обажда на бивш служител, пожелал анонимност, на CDC, посветен в бюджетните процеси по време на администрацията на Обама. Според бившия служител Washington Post е надценил значението на това, което са обикновени политически маневри по време на преговорите за бюджета - както и че статията на Washington Post бърка финансовите разговори с науката, която се прави в агенцията.

Това не е успокояващо

Това не е успокояващо за хората в областта на общественото здраве и научните общности, някои от които отбелязват, че какъвто и да е вид цензура може да бъде опасен и може да повлияе косвено на научна практика за контрол на заболяванията.

"[Насърчаването на хората да не използват определени думи] ще доведе до един вид автоцензура", заяви пред Vox Ръш Холт (Rush Holt), главен изпълнителен директор на Американска асоциация за напредък на науката (AAAS). "Тревожно е идеологията пречи на използването на определени думи".

"Целта на науката е да търси истината, а когато науката е цензурирана, истината е цензурирана", коментира д-р Вивек Мурти (Vivek Murthy), бивш главен хирург пред Ню Йорк Таймс.

Сандро Галеа (Sandro Galea), епидемиолог и декан на Школата по обществено здраве към Бостънския университет пише в Twitter:

Подмяната на думи като "ембрион" и "транссексуален" е част от по-широка тенденция в HHS

Дори и това да не е пряка забрана на думи, може да се разглежда като част от по-широк стремеж на администрацията на Тръмп да контролира как се говори за наука и в подкрепа на езика на религиозните права.

Администрацията Тръмп през октомври пусна проектоплана за здравеопазването и човешките ресурси, в който се предлага на федералната здравна агенция да се фокусира върху "защитата на неродените американци".

Министерството на здравеопазването и човешките услуги, HHS, което надзирава CDC, в съответствие с плана, също така ще трябва да работи за подкрепа на силните семейни ценности и "здрави бракове", за разширяване на правата и възможностите на религиозни групи, които получават федерални долари, за да упражняват своя морал и вярвания и да се грижат американците да си отиват от живота чрез "естествена смърт".

Това е радикално отклонение от тона на стратегическите планове в предишната администрация. Но чувствителността около зачеването и думата "ембрион", е по-малко учудваща, като се разгледат идеологическите възгледи на много от хората, които сега са на важни постове в HHS.

Ето списъкът на бившите консервативни активисти включени в агенцията:

  1. Матю Боуман (Matthew Bowman), адвокат в Министерството на здравеопазването и човешките ресурси, един от архитектите на новите правила за контрол на раждаемостта, преди това работил за Алианс за защита на свободата, християнин правнозащитн група срещу правото на аборт.
  2. Друг топ съветник на Тръмп по въпросите на здравеопазването е Кати Таленто (Katy Talento), активист срещу абортите, който заяви, че странични ефекти на хормонален контрол на раждаемостта включват рак и спонтанни аборти.
  3. Тръмп постави Тереза Манинг (Teresa Manning), адвокат - активист срещу абортите, който заяви веднъж, че са се дава на хората лесен достъп на контрацептивни хапчета е "медицински безотговорно" и "срещу семейството", която отговаря за федералната програма за семейно планиране в HHS.
  4. Чармайн Йоест (Charmaine Yoest), сега помощник-секретар по здравеопазването и социалните грижи, е президент и главен изпълнителен директор на група за борба с абортите "Обединени американци за живот" (Americans United for Life).
  5. Валери Хубер (Valerie Huber), бившият президент на Search Results Abstinence-only sex education - организация, която пропагандира, че не трябва да се прави секс извън брака и изключва нетрадиционните видеове сексуалност, както и репродуктивното здравеопазване, като например контрол на раждаемостта и безопасен секс - е началник на Генералния щаб на помощник-секретаря по здравеопазването на HHS.

Администрацията Тръмп също реши да се премахне израза "изменение на климата" от някои правителствени сайтове, част от неговото отхвърляне на науката за глобалното затопляне.

"Аз не знам точно кой какво е казал на кого [на срещата в CDC].  Но така или иначе, съществуват неща, които не може да бъдат писани", заяви Холт от AAAS.

"Причината, поради [статията за CDC] не бе просто веднага отхвърлена като абсурдна идея е, че имаше твърде много случаи - потвърдени и предполагаеми - на думи или идеи поставени извън границата на позволеното".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !