Солиден доклад за канабиса потвърждава ползите му за здравето и призовава за повече изследвания

8 ключови констатации от един от най-пълните доклади, правени някога, за последиците от употребата на марихуана за здравето

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 януари 2017 в 10:42 31987 1

Кредит Chuck Herrera / Pixabay

Нов подробен анализ на вече познати рискове и ползи от марихуаната заключи, че тя може да се използва ефективно за лечение на хронични болки при някои пациенти, съобщи Business Insider.

Анализът, публикуван от National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (Национална академия за наука, техника и медицина), дава един от най-пълните и със сигурност, най-актуалните прегледи на това, което знае науката на канабиса. Пълният текст на доклада "Здравните ефекти от канабис и канабиноиди: Актуално състояние на доказателствата и препоръки за научни изследвания (2017 г.)" е на разположение тук.

Докладът анализира над 10000 научни статии, за да излезе с почти 100 заключения по отношение на възможните употреби и рисковете от марихуана. Изследователите до голяма степен се съобразяват, че има неизяснени въпроси и области, които недостатъчно са изследвани за ползите за здравето и потенциално отрицателните въздействия на растението. Но вероятно най-важният извод на доклада е, че марихуаната има основание за употреба в медицината - заключение, което поставя под въпрос решението на американската Агенция за борба с наркотиците (Drug Enforcement Administration - DEA) да остави марихуаната в списъка на наркотиците и като вещество без медицинска употреба.

Димна завеса

Марихуаната е спорна тема. Но без значение какво е личното ви мнение относно употребата й, има един факт, с който всеки би трябвало да се съгласи - учените трябва да я изследват. Проблемът е, че според закона, нямат право. 

Точно сега правната регулация на марихуаната в САЩ е малко мъглява. Въпреки че е забранена на федерално ниво, няколко щати са приели (или са в процес на приемане) закони, които позволяват употребата й за медицински цели или за развлечение. Въпреки това, учените все още се борят да получат право да работят с нея.

"Често е трудно за учените да получат достъп до необходимото количество, качество и тип канабисов продукт, нужен за конкретни изследователски въпроси за въздействието му върху здравето",  заключава докладът, чийто автори са група експерти, водени от Мери Макормик (Marie McCormick), педиатър и специалист по обществено здраве от Харвард.

Авторите не коментират решението на DEA да запази марихуаната в списъка на наркотиците , казвайки, че въпросът е извън обхвата на науката, а е политически. Тази забрана на федерално ниво поражда някои въпроси за бъдещите научни изследвания - администрацията на президента Обама до голяма степен остави въпроса за легализацията в ръцете на всеки отделен щат, но не е ясно дали новоизбраният президент Тръмп ще продължи този либерален подход или ще прилага Федералния закон.

Снимка:  Wikimedia, EVAN-AMOS

Тук са някои от другите констатации на доклада:

  • Канабисът и канабиноидите са ефективни при лечение на хронични болки, особено свързаните с множествена склероза. Те, също така, смекчават страничните ефекти от химиотерапия като гадене или повръщане.
  • Докладът открива връзки между тези вещества и предизвиканите от пушене онкологични заболявания като рак на белия дроб или гърлото. Но само регулярната употреба може да доведе до увеличаване на дихателните проблеми като хронични храчки.
  • Пушенето на марихуана от бременни изглежда може да доведе до раждане на бебета с по-ниско тегло, но не е ясно дали това има някакви дългосрочни последици за децата. Но в щатите, в които употребата на канабис е разрешена показват малко увеличение на случаите на неволно отравяне на деца.
  • Има някои доказателства, че пушенето на марихуана може да предизвика сърдечен удар. Но няма достатъчно проучвания по въпроса, за да се даде еднозначен отговор.
  • Има някои доказателства, че марихуаната може да има противовъзпалителни ефекти. Но няма достатъчно изследвания на това как канабисът и канабиноидите взаимодействат с имунната система или как влияят на хора с увредена имунна система.
  • Няколко документи посочват, че употребата на марихуана може да увеличи рискът от развитие на психични проблеми като шизофрения, тревожност и депресия.
  • Някои доказателства показват, че използването на марихуана може да увеличи вероятността от използването на други пристрастяващи вещества - особено тютюн. Справката на авторите сочи, че съществува ясна връзка при хора, които употребяват канабис и такива, които са склонни да развиват зависимости.
  • Канабисът има незабавен негативен ефект върху психични процеси като обучение, памет и внимание. Някои данни показват, че тези ефекти могат да се задържат у хората дори след като те са спрели цигарите и че могат да повлияят отрицателно на образованието и заетостта на тези, които започнат да употребяват от ранна възраст.

Авторите се надяват техните заключения да помогнат в дискусии, политики и решения по въпроса за легализацията, които трябва да се случат в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.01 2017 в 22:04

Половината келеши които знам да пушат коноп го пушат само защото е забранено.