BitCoin като основа за електронното гласуване у нас

Интервю с Георги Балджиев, управител на „ТараСофт“.

Николаос Цитиридис Последна промяна на 27 октомври 2015 в 13:20 9788 0

Тази неделя заедно с местния вот ще гласуваме и на референдум, който ще ни пита дали искаме да се гласува по електронен път. Дебатът около този казус до момента опира само до възможните отговори на въпроса - „За“ и „Против“. Как да става електронното гласуване и какво всъщност означава то е тема, която се препраща към „специалистите“ и на „като му дойде времето“.

OFFNews потърси за коментар един истински специалист в сферата на онлайн технологиите – Георги Балджиев, управител на „ТараСофт“.

Всичко, което е създадено от човек, може да бъде манипулирано

Това са първите думи, с които разговорът за електронното гласуване започна с г-н Балджиев. Най-големите притеснения на критиците на е-вота е именно, че гласовете ще бъдат лесно „хаквани“, тъй като всичко би минавало през интернет и машини. Два са основните проблеми – начинът на идентификация и възможностите за манипулация. От това някой да проникне в сървърно помещение и да компрометира машини, до това, че подобна система ще бъде прелюбопитна за хакери и приета като предизвикателство.

Е-вотът обаче няма да бъде по-манипулиран от сегашния у нас. Подобен начин на гласуване може да се окаже огромна спънка за борсата на гласове. Защо?

Защото интернет е по-голям от парите и хартиената бюлетина.

Създаването на система за гласуване не е толкова трудна. Изглежда странно, но няма да е много по-различно от създаването на анкета във всеки един сайт. Предизвикателството идва в идентификацията на хората за това, че ще гласуват. Най-лесно би станало това с електронен подпис. Ако гласуваме онлайн чрез него, малко са хората, които биха продали личния си е-подпис, тъй като с него освен при гласуване, може да се извършват и други измами от ваше име. Рискът е голям за едните 20 или 50 лева в този случай. 

Друг начин за идентификация е да се създаде нова система специално за е-вота. Като на „постове“ в институции всеки с българска лична карта ще може да си извади специален код, с който да гласува от дома си. Тук обаче идва моментът, в който брокерите на гласове ще събират номерата и ще гласуват по 10-20-30 и повече пъти. Тук трябва да се намеси контролния орган. 

Независим мониторинг е нужен на една подобна система, категоричен е Георги Балджиев. Всичко трябва да се наблюдава в реално време и ако системата определи, че има манипулация, да спре дадения абонат или IP адрес.

„Направи скрийншот като гласуваш, за да съм сигурен и да ти дам парите“ - тук идва и добрият метод за измъкване от подобна ситуация. Гласуването обаче може и да става неопределен брой пъти онлайн и да промениш вота си. Защото ще се зачита последният подаден глас. Време е и в секциите за гласуване да разполагат с лаптопи, за да може в момента на гласуване да се отчете това. Подават ти бюлетина и натискат Иван Иванов – гласувал в 16:54:09. Прибираш се вкъщи и размисляш? Гласуваш пак и се зачита вота, направен в 17:23:05. 

Няма ли да се претовари цялата система, ако накуп влязат толкова много хора?

Да, но само при условие, че сървърът ви е в гараж и дърпате ток от акумулатор на Москивч. Да речем, че всички близо 9 млн. гласоподаватели решат в един момент, че искат да гласуват. В света съществуват интернет сайтове, които правят повече уникални посещения от населението на България, барабар с емигрантите. Дори при организирана DDOS атака правилните инвестиции в хардуер частта на системата ще предотвратят проблеми.

Защо ни е да откриваме топлата вода?

Вместо да оставяме институциите и държавата да решат как да става електронното гласуване, по-добре е да вземем пример от вече готови и доказали се системи. Такава например е системата BitCoin. Въпреки че електронното гласуване няма общо с тази валута, то системата ѝ за сигурност е на принципа на отворените данни. Начинът за идентификация също може да е подобен на BitCoin транзакцията – всеки човек получава два кода – един публичен и един личен. При гласуване и несъвпадение на номерата се засича манипулация. 

Всички извършени транзакции в света на BitCoin се намират в публичен регистър. Ако това се въведе у нас 1-во ще даде възможност всеки да провери дали гласовете са преброени правилно. 

Необходимостта от публично анонсиране на всички транзакции изключва анонимността, която съпътства традиционните банкови услуги. Всички транзакции са публични и се запазват в мрежата на BitCoin. Това означава, че всеки може да види баланса и транзакциите, извършени от даден BitCoin адрес. Въпреки това съществува поверителност, която се осигурява чрез анонимност на ключовете, с които се подписва всяка транзакция. Трета страна вижда, че някой изпраща сума на друг, но информацията за транзакцията не може да бъде свързана с никого. Идентичността на потребителя зад адреса остава неизвестна.

Тайната на вота 

Незнайно защо, но критиците на електронното гласуване с отявлени политически украси, считат, че е-вотът ще компрометира тайната на вота. Това лесно може да бъде избегнато. Всяко действие по сайта трябва бъде отделна единица, която се праща в различни сървъри, независими един от друг. Първа страница влизане – един сървър. Втора страница, код за сигурност – втори сървър. Трета страница, гласуване – трети сървър. Така отделните и важни елементи на e-вота ще бъдат „разхвърляни“, като този метод дори малко ще наподоби промяната в Изборния кодекс на Мая Манолова, при която бюлетината има номер, който се отделя при гласуване.

Пряка демокрация 

Това е хубав термин, който е описан дори в закона за референдумите. С въвеждане на електронен вот провеждането на бъдещи референдуми, местни и национални, ще бъде десетократно улеснено. В Швейцария е вече традиция властта да се допитва до хората. Защо това у нас да не е възможно.

Електронното гласуване като глагол в бъдеще време 

Да си представим, че на тези избори на референдума гласуват над 3 млн. души, за да бъде той валиден. Да кажем, че повече от половината заявят, че искат у нас да се гласува електронното. Да си представим и че никой няма да обжалва резултатите и нека затворим очи и приемем, че парламентът ще вземе присърце резултатите и в следващите три години, както е по закон, ще вземе решение.

Работни групи, обществени поръчки и допотопни специалисти ще имат последната дума. Ако хората, които в момента се борят за е-гласуване, мислят, че борбата им ще спре в неделя, това е лъжа. Тя започва днес и ще свърши в момента, когато с мишката пред компютъра изберем своя кандидат.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !