29 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Холандци изграждат тестова тръба за Hyperloop между Амстердам и Париж (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 юни 2017 в 08:54 109450
Снимка: Hardt Global Mobility

Визията на американския милиардер Илън Мъск за транспортна система, която да пренася пътници с 1 220 км/ч, се доближи една стъпка по-близо до реалността.

Това стана след като холандски технически стартъп, който спечели тазгодишното състезание на SpaceX за разработване на Hyperloop, обяви, че е построил тестово съоръжение за изпробване на технологията.

Това е 30-метрова бяла стоманена тръба, изградена в Техническия университет в Делфт, Холандия. Целта е да се направи пътническа връзка между Амстердам и Париж до 2021 г., като пътуването между двата града ще отнема само около 30 минути, предаде Ройтерс.

По всичко изглежда, че Холандия ще се присъедини към Словакия и Чехия като следващата европейска страна, която ще има Hyperloop. Извън Европа проекти за такава система има в Канада, Дубай и Лос Анджелис, САЩ. Нyperloop ще пренася пътници чрез капсули, които ще пътуват върху магнитни релси по подобие на влакове, но това ще става в тръби над земята, в които ще има ограничен или никакъв въздух.

Снимка: Euronews

"Хората мечтаят за транспортиране на пътници и товари в такива тунели от 1860-те, така че концепцията не е нова", коментира изпълнителният директор на Hardt Global Mobility Тим Хутер (Tim Houter). "Но когато Илън Мъск го предлага като транспортна система между Сан Франциско и Лос Анджелис той получава огромен тласък от подновен интерес", добавя Хутер, чийто екип от Техническия университет в Делфт побеждава екипи от Масачузетския технологичен институт и Техническия университет на Мюнхен на състезанието през януари за конструиране на Нyperloop.

30-метровата тръба е изградена с помощта на няколко инвеститори, между които Техническия университет в Делфт, холандската национална железопътна компания NS и строителната компания BAM. "В това съоръжение ние ще тестваме всички системи, които не изискват висока скорост", обясни Хутер. "Става дума за системите за левитация, но също и задвижващата система, но преди всичко всички системи за безопасност ще бъдат тествани в тази нискоскоростна тестова линия до 2019 г.", добави той.

Първоначалните кръгове на тестване вече са получили финансиране от 600 000 евро. Много повече ще са необходими на Hardt Global Mobility за изграждане на високоскоростна тестова линия, предвидена за 2019 г. преди да се постигне целта за Hyperloop система между Амстердам и Париж през 2021 г.

Видео към новината

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.