И руската Yandex прави автономен автобус

Компанията ще си партнира по проекта с Daimler и Камаз

Александър Александров Последна промяна на 30 август 2016 в 11:00 4326 1

Кредит Yandex

Изглежда, че има някакво неписано правило онлайн търсачките да се включват в надпреварата за създаване на „умни“ автомобили. Поне ако съдим по това, че и руският онлайн гигант Yandex, известен преди всичко със своята услуга за търсене в мрежата, също стартира проект в тази насока.

Компанията ще прави автономен електрически автобус, който ще се използва като совалка за малки разстояния и ще може да превозва максимум 12 души едновременно. Обхватът му пък ще е около 124 мили с едно зареждане на батерията.

За целта Yandex ще си партнира с автомобилните производители Daimler и Камаз, както и с различни изследователски организации. От страна на онлайн компанията ще бъде внедрен иновативен изкуствен интелект, технология за гласово разпознаване, както и мобилно приложение, чрез което пътниците ще общуват с рейса.

Очаква се първите тестове на новото возило да бъдат проведени през 2017 година. Все още не е ясно дали в последствие технологията ще бъде използвана и в други класове превозни средства, нито дали ще се появи извън Русия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11827

1

Victor Dachev

31.08 2016 в 10:14

Ще е новна ако руснаци първи започнат ДА ПРАВЯТ нещо. Друга (напоследък) ако го и направят.