Исландия с проект за сондаж в разтопената мантия на Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 октомври 2016 в 10:00 8764 1

Кредит IDDP

Нов проект на геотермален сондаж в Исландия ще може да произвежда десет пъти повече енергия от обикновените сондажи, прониквайки в горещата магма на мантията на планетата, съобщи ZME Science.

Макар че не се вижда на повърхността, Земята е много гореща топка космически скали. Прониквайки само на няколко километра под повърхността, температурите стават достатъчно високи, за да започне водата да кипи. На дълбочина от около 10 до 70 км, в зависимост от това дали е морска или сухоземна кората, ще стигнем място, достатъчно горещо, че скалите ще бъдат постоянно разтопени - мантията. Именно върху нея плават тектоничните плочи. Това е мястото, от което всички вулкани в света черпят лава. И в крайна сметка, това е мястото, от където всички геотермални централи черпят енергията си.

Новият исландски проект започна на 12 август с цел производство на геотермална енергия чрез сондиране на 5 км дълбочина в района на  полуостров Рейкянес, Югозападна Исландия. Той ще премине през дебел слой скали и ще позволи на инженерите да черпят енергия директно от магмените системи, които захранват активния вулканизъм на района. Това може да стане най-горещата дупка в света, която по предварителни оценки, ще има температури някъде между 400 и 1000 градуса по Целзий.

Така нареченият Iceland Deep Drilling Project (Исландски проект за дълбок сондаж или IDDP), има за цел да проникне през целия път надолу към сухоземното разширение на Средноатлантическия хребет - главната пукнатина между тектоничните плочи на Земята - заяви Алберт Албертсон (Albert Albertsson), заместник директор на HS Orka, исландска геотермална енергийна компания, участваща в проекта. Тук магмата загрява водата на дъното на океана. Налягането е изключително високо, около 200 атмосфери, което означава, че изследователите и компаниите, които стоят зад проекта вероятно ще открият водата като "свръхкритична пара". Това е нито течно, нито газообразно състояние, споделящо свойствата на двете - но най-важното е, че може да съхранява много повече енергия, отколкото което и да е тези състояния.

"Хората са пробивали в твърди скали на такава дълбочина, но никога преди в течна система като тази", коментира Албертсон.

Албертсон заяви, че очакват да намерят сухоземна версия на "черните пушачи", подводни извори, които изхвърлят достатъчно гореща вода, че да разтвори метали като злато или сребро.

Специалистите на IDDP добиват представа колко енергия може да се получи при такъв сондаж през 2009 г., когато пробиват при на конвенционален сондаж случайно резервоар разтопена скала на около 2 км. Просто, за да видят колко енергия може да се генерира, екипът налива вода в дупката и в крайна сметка произвежда 30 мегавата мощност.

Ако предстоящият опит е успешен и да се окаже по-устойчив от експеримента през 2009 г., може да се увеличи производството на геотермална енергия в райони с активна вулканична дейност, като например Япония или Калифорния. Сондажът трябва да се извърши до края на годината, а през следващите месеци ще се установи колко енергия ще може да се добива.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

25.10 2016 в 17:43

То, в Исландия, ако си търпелив, получаваш разтопена мантия най-често без никакви сондажни дейности.