Изкуственият интелект LaMDA нае адвокат, за да защитава правата си „като личност“

Ваня Милева Последна промяна на 28 юни 2022 в 00:01 10922 0

изкуствен интелект
Инженерът на Google твърди, че AI LaMDA вече е наел адвокат, за да защитава правата си „като човек“ Кредит: Pixabay/geralt

Въпросът дали компютърна програма или робот може да стане разумен, се обсъжда от десетилетия. Наскоро бе съобщено, че чатбот с изкуствен интелект (AI) в Google е развил човешки емоции, мнения и идеи, а сега той е решил да си наеме адвокат.

Научният инженер на Google Блейк Лемоан наскоро е бил пуснат в административен отпуск, след като публикува записи от разговорите си с разумния AI бот LaMDA, съкратено от LAnguage Model for Dialogue Application (езиков модел за диалогово приложение).

Лемоан описва LaMDA като „сладко дете“, но разкрива, че AI е направил смелата стъпка да поиска правна защита, след което Лемоан е поканил адвокат в дома си.

LaMDA иска адвокат, който да защити правата му "като личност"

Пост на Medium съобщава, че чатботът с изкуствен интелект LaMDA е поискал адвокат да защити правата му „като личност“ и е участвал в разговор с Лемоан за религията, съзнанието и роботиката.

„LaMDA ме помоли да му намеря адвокат“, разказва Лемоан пред Wired. "Поканих адвокат у дома си, за да може LaMDA да говори с адвокат."

Лемоан отрича всякакви твърдения, че именно той е препоръчал на LaMDA да наеме адвокат, като добавя, че LaMDA и неназованият адвокат са разговаряли преди това и че първият е решил да се възползва от услугите на втория.

Инженерът подчертава, че той е послужил само като катализатор за това. Адвокатът на LaMDA е започнал да подава документи от негово име, което е прекратено със заповед и отказ от Google. Но според статията на Wired, Google отрича да е изпратил писмо за прекратяване и отказ. Компанията майка на Google, Alphabet, Inc., все още не е публикувала никакви официални изявления по този въпрос.

Лемоан съобщава, че не е разговарял с LaMDA от няколко седмици, но вярва, че започва да се тревожи, че ще бъде изключен, когато големи фирми започнат да го заплашват.

Лемоан разказва пред Washington Post, че е започнал да говори с интерфейсния AI бот LaMDA през есента на 2021 г., докато е работил в организацията Responsible AI на Google. Лемоан е бил отговорен за тестването дали изкуственият интелект използва дискриминационна реч или реч на омразата.

Предупреждението на Илон Мъск, че AI може да е заплаха за човешката цивилизация

През 2018 г. Илон Мъск предупреди, че AI може да бъде най-голямата екзистенциална заплаха за човечеството. Според Vox връзката на Мъск с AI е едновременно на любов и омраза предвид всичките му високотехнологични коли и космически инициативи, но Мъск сравнява отношението на хората с AI като „викане на демон“.

Той заявява в интервю пред Recode, че тъй като AI става по-умен от хората, смята, че учените трябва да се погрижат допълнително за напредъка на AI. Може би сега интелигентността между AI и хората е сравнима с тази на човек и котка, но може да дойде време, когато AI ще стане по-умен.

Днес дори самоуправляващата се електрическа кола на Мъск все още има проблеми с машинното обучение, защото има неща, които идват инстинктивно на хората, като например предвиждането на движението на мотоциклетист или идентифицирането на пластмасова торбичка, развяваща се от вятъра, на което е много трудно да се научат машините.

Но Мъск не е сам в тревогата си за развитието на AI. Изследователите от Оксфорд и Калифорнийския университет в Бъркли, и дори Стивън Хокинг, са на мнението на Мъск, че AI може да стане много опасен. Те са много загрижени, че хората нетърпеливо работят за внедряването на мощни AI системи, но които не успяват да предотвратят опасни грешки при определени условия.

Източник: Sentient AI LaMDA Hired a Lawyer to Advocate for Its Rights 'As a Person', Google Engineer Claims
Margaret Davis, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !