28 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изкуство и математика - Стъклени скулптури и златно сечение

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 юли 2015 в 11:44 77240
Снимка: timewheel.net

Стъклар от Ню Хемшир сътворява кристални скулптури, използвайки математическите пропорции на реда на Фибоначи

Джак Стормс (Jack Storms) създава невероятните си творби по една сложна и много рядка стъкларска техника, разказва сайтът timewheel.net.

При технологията "студено стъкло" се смесват оловен кристал с двуцветно стъкло. Изпълнението му обаче отнема доста време и изисква редовно прилагане на физическа сила за всяка една скулптура в продължение на  8-18 седмици.

Но както виждате, времето и усилията си заслужават. Резултатите са забележителни. Освен това, скулпторът прилага поредица от пропорции на реда на Фибоначи.

Всеки член от математическия ред на италианският математик от XIII век, Леонардо Фибоначи се образува от сбора на предишните два члена. Числата на Фибоначи образуват последователността 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, ... 

Едно от най-важните свойства на числата на Фибоначи е, че отношението на всяко число към предишното се стреми към 1.61803, което е "златното сечение", което се среща широко в природата и изкуството.

Методът на изработка е толкова изтощителен и труден, че тези, които го използват са по-малко от 10 в целия свят.

Едва на 20 години Джак за първи път се сблъсква с признанието си. Още първи курс по съвременно изкуство в Университета на Плимут, Джак се осмелил да започне работа в близко стъкларско студио, където се учи на тази техника цяла година. Вдъхновен и вече усъвършенствал се, през 2004 нашият Джак отваря собствено студио - "StormWorks Studio."

Но Джак става известен с иновативната си техника, "студено стъкло", която му дала възможност да оформи гънките, извивките и всеки друг желан детайл на цялостната си скулптура.

Видеото е разказът му за неговата страст, работа и живот.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.