Коботи на Universal Robots позволяват на служителите в Schneider Electric България да се съсредоточат върху творческите задачи като автоматизират повтарящите се процеси

Universal Robots Последна промяна на 20 октомври 2020 в 09:08 4327 0

Кредит Universal Robots

Операторите са в пълна безопасност докато работят заедно с коботите.

В настоящата ситуация въпросът за сигурността на хората и внедряването на роботи в ежедневието стои на дневен ред повече от всякога. Концепцията на колаборативните роботи на Universal Robots е ясна – те са създадени, за да допълват човешката дейност и да помагат на хората в изпълнението на монотонни задачи, като по този начин им позволяват да се съсредоточат върху по-креативни такива. Коботът е статичен и високопродуктивен, което дава възможност на човека да бъде гъвкав и адаптивен – изключително печеливша комбинация в днешния бързо променящ се свят. Освен това коботите са известни със своята гъвкавост, интелигентност, издръжливост и изключителна прецизност. Това са причините все повече компании да се обръщат към иновативните роботизирани решения. Днес ще ви представим успешен български пример за работата на UR5 роботизирани ръце в производството на Schneider Electric.

Вижте тяхната история.

1. Накратко

Schneider Electric е европейска многонационална компания, предоставяща цифрови решения за енергия и автоматизация, за ефективност и устойчиво развитие. Компанията предлага решения за домове, сгради, центрове за данни, инфраструктура и промишленост, като комбинира водещи в света енергийни технологии, автоматизация в реално време, софтуер и услуги. Заводът на Schneider Electric България се фокусира основно върху производството на миниатюрни прекъсвачи за промишлени и домашни приложения. Компанията внедрява UR5 коботи, за да автоматизира процеса на взимане и поставяне на прекъсвачи в кутии. Така се съкращава времето за производство, служителите се преразпределят в различни производствени зони и им се предоставя помощ с най-повтарящите се задачи. Възвръщаемостта на инвестицията на UR5 се изчислява на около 24 месеца. 

2. Предизвикателство

Schneider Electric притежава един завод в България, локализиран в град Пловдив. В него работят над 500 души - оператори и служители, ангажирани с административни и поддържащи функции. Предизвикателство за по-нататъшното развитие на предприятието е необходимостта от по-ефективно производство и автоматизация на ежедневните монотонни задачи.

„Коботите се използват за извършването на неергономични, повтарящи се, скучни ежедневни задачи. Това позволява на операторите да бъдат по-фокусирани върху качеството на продуктите и производителността на машините. “, споделя Антоний Петров, инженер автоматизации в Schneider Electric.

Освен необходимостта от автоматизация на напрегнати и монотонни процеси, Schneider Electric е иновативна компания, която постоянно търси модерни и надеждни решения.

„Тъй като нашият завод е признат за демонстрационна „умна“ фабрика в 14 страни в Югоизточна Европа, следвайки нашата програма Smart Factory, решихме да интегрираме иновативни и надеждни решения.“, допълва Петров.

3. Решение

Предоставените UR5 коботи вече са програмирани да взимат електрически прекъсвачи от производствената линия и да ги поставят в кутия. След като кутията се напълни, UR5 взима и поставя нова празна такава. Процесът продължава докато количката се напълни с 10 кутии. Когато партидата е завършена, роботът предупреждава оператора за необходимостта от смяна.

„Колаборативните роботи на Universal Robots са свързани към системата за автоматизация на производствената линия и следват процеси като аварийни ситуации, запълнена транспортна лента, процеси за смяна, както и ръчни команди от оператора за спиране на работата и активиране на безопасен режим.“, обяснява г-н Петров.

Коботът работи напълно автономно, а операторът е необходим само за да извърши смяната на количките.

Процесът на зареждане, който се изпълнява изцяло от UR5, също е много прост и добре автоматизиран.

„За отправна точка се използва предварително напълнена количка с до 10 тави в партида. Коботът разпознава най-горната тава и започва да извършва систематизиране на миниатюрните прекъсвачи в нея. Двойният накрайник ROBOTIQ е проектиран да захваща до 16 миниатюрни прекъсвача наведнъж и да поставя запълнения конвейер на производствената линия. Когато всички части са взети от тавата, коботът автоматично я премества в количката с празни тави. Като последна стъпка, когато въвеждането приключи, се изисква оператор да сложи нов конвейер и да постави колички за разтоварване на празни тави."

Коботът поставя празна тава, която да бъде напълнена. Кредит: Universal Robots

По този начин намесата на служител е необходима само когато процесът на въвеждане е завършен. Така операторът може да се съсредоточи върху по-креативни задачи.

„Описаният процес е проектиран за UR кобот от самото си начало. Освен това, операторите намират UR5 за много полезно допълнение и наистина обичат да работят с него.“, споделя представителят на Schneider Electric.

Благодарение на разнообразните им приложения, фабриката на Scneider Electric в България вече е внедрила 2 кобота в своето производство. „Коботите на Universal Robots бяха идентифицирани като подходящо решение заради конкурентната си цена, лесната инсталация, програмиране, използване и промяна на задачите, както и надеждната им поддръжка.“, споделя г-н Петров.

„Прилагането на роботизацията в производствените процеси трябва да бъде с визия за заменяне на неергономичните, повтарящи се и скучни операции. Това ще даде на компаниите повече време да обучат квалифициран оператор, да направят процесите си по-стабилни и да подобрят производителността си.“

UR5 коботите са доставени на Schneider Electric от местния дистрибутор Soltec. „Universal Robots е иновативна технология с много проста и лесна за използване система. Клиентите избират коботите, тъй като те са отлично решение за оптимизиране на производствения процес. Мисията на Soltec е да подкрепя клиентите и тяхната индустрия и да им помага да бъдат по-конкурентноспособни и ефективни.", сподели Жан Филипон, експерт проекти в Soltec.

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички. чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !