Край на кражбите на електричество с помощта на изкуствен интелект

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 септември 2017 в 00:02 5816 2

Кредит Pixabay

Бразилско гето.

Бразилия има голям проблем с кражбите на електроенергия, но един проверен за няколко милиона домакинства в страната алгоритъм с изкуствен интелект се оказа обещаващ инструмент, който може да намали нарушенията.

Той може да предложи идеи на доставчиците на електроенергия и на места, където кражбите са също голям проблем, и като цяло да подобри измерванията, съобщава NewScientist.

Трудно да се разбере кой е виновен за кражбите на електроенергия - да се изпратят инкасатори да проверят дали електромера и въздушните кабели са манипулирани, често е опасно.

Кражби на електроенергия не стават само в Бразилия. В някои страни те достигат до 40% от доставките и до голяма степен се дължат на подправяни от потребителите електромери. Неотдавна проверка на ЧЕЗ, електроразпределителното дружество на Западна България, показа шокиращи резултати.

Въпреки, че кражбата на електроенергия е по-рядко срещана в развитите страни, енергийните компании във Великобритания съобщават, че тази дейност води до загуби от 440 милиона паунда всяка година. 

Но "големите данни"* могат скоро да посочат крадците. 

* "Големите данни" (big data) са изключително големи набори от данни, които могат да бъдат анализирани изчислително, за да се разкрият модели, тенденции и асоциации.

Патрик Глаунър (Patrick Glauner) от Университета в Люксембург и екипът му прегледа потреблението на енергия на 3,6 милиона бразилски домакинства за период от пет години. И по-конкретно се фокусира върху близо 200 милиона отчета, направени от професионални инкасатори.

След това изследователите създават алгоритъм, който след пресяване на данните установява кога потреблението на енергия в домакинството е подозрително ниско. Тъй като екипът разполага и с данни за последвалите проверки, които да тестват заключенията от работата на изкуствения интелект, е установено, че инструмент им правилно определя потенциалните случаи на измама или неправилно отчитане.

Най-прецизните версии на системата са успели да идентифицират 65% от проблемните случаи, което, според екипа, превъзхожда други подобни инструменти. Смарт енергийна компания CHOICE Technologies, която е участвала в изследването, сега планира да приложи технологията като комерсиален софтуер, който да се използва в Латинска Америка.

Резултатите от изследването са в публикация в портала за препринти АrХiv.org.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

26.09 2017 в 11:58

Data mining не значи изкуствен интелект, има разлика.