06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Край на кражбите на електричество с помощта на изкуствен интелект

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 септември 2017 в 00:02 56792
Бразилско гето. Снимка: Pixabay

Бразилия има голям проблем с кражбите на електроенергия, но един проверен за няколко милиона домакинства в страната алгоритъм с изкуствен интелект се оказа обещаващ инструмент, който може да намали нарушенията.

Той може да предложи идеи на доставчиците на електроенергия и на места, където кражбите са също голям проблем, и като цяло да подобри измерванията, съобщава NewScientist.

Трудно да се разбере кой е виновен за кражбите на електроенергия - да се изпратят инкасатори да проверят дали електромера и въздушните кабели са манипулирани, често е опасно.

Кражби на електроенергия не стават само в Бразилия. В някои страни те достигат до 40% от доставките и до голяма степен се дължат на подправяни от потребителите електромери. Неотдавна проверка на ЧЕЗ, електроразпределителното дружество на Западна България, показа шокиращи резултати.

Въпреки, че кражбата на електроенергия е по-рядко срещана в развитите страни, енергийните компании във Великобритания съобщават, че тази дейност води до загуби от 440 милиона паунда всяка година. 

Но "големите данни"* могат скоро да посочат крадците. 

* "Големите данни" (big data) са изключително големи набори от данни, които могат да бъдат анализирани изчислително, за да се разкрият модели, тенденции и асоциации.

Патрик Глаунър (Patrick Glauner) от Университета в Люксембург и екипът му прегледа потреблението на енергия на 3,6 милиона бразилски домакинства за период от пет години. И по-конкретно се фокусира върху близо 200 милиона отчета, направени от професионални инкасатори.

След това изследователите създават алгоритъм, който след пресяване на данните установява кога потреблението на енергия в домакинството е подозрително ниско. Тъй като екипът разполага и с данни за последвалите проверки, които да тестват заключенията от работата на изкуствения интелект, е установено, че инструмент им правилно определя потенциалните случаи на измама или неправилно отчитане.

Най-прецизните версии на системата са успели да идентифицират 65% от проблемните случаи, което, според екипа, превъзхожда други подобни инструменти. Смарт енергийна компания CHOICE Technologies, която е участвала в изследването, сега планира да приложи технологията като комерсиален софтуер, който да се използва в Латинска Америка.

Резултатите от изследването са в публикация в портала за препринти АrХiv.org.Рейтинг : -9038
26.09 2017 в 13:26 2
+ 0
- 0
В оригиналната статия пише AI, това не е нищо друго, освен "изкуствен интелект".
+ 1
- 0
Data mining не значи изкуствен интелект, има разлика.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.