08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Меметата са поредната жертва на войната на ЕС срещу Google

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 юни 2018 в 10:18 358870

Новите правила, приети от Европейския съюз в сряда, имат за цел да принудят големите платформи като Google и Facebook да споделят печалбите си с издателите, но критиците предупреждават, че законодателството би могло да очертае края на меметата, ремиксите и друго създадено от потребителите съдържание.

Директивата за авторското право е първото актуализиране на правилата за споделяне в социалните медии в ЕС след 17 години и по-голямата част от промените са прости технически корекции. Но специално две изменения предизвикват ужас, подчертава NewScientist.

Член 11 предлага "данък линк", който би принудил всеки, използващ дори малки откъси от публикуван текст, първо да получи лиценз от издателя, а член 13 би направил платформите отговорни за инсталирането на автоматизирани филтри за съдържание, за да се гарантира, че материалите, качени от потребителите, не нарушават авторските права.

Край на меметата

Ако компаниите не могат да си позволят някое от тези изисквания, те вероятно ще трябва да престанат да хостват изцяло съдържание от потребители. Меметата, които като цяло са нелицензирани ремикси на чуждо съдържание, ще бъдат под кръстосан огън.

"Реалната цел е Google, Twitter и Facebook да споделят печалбите си с медийните компании и всичко останало са съпътстващи щети", казва Кори Доктороу (Cory Doctorow), специален съветник на Electronic Frontier Foundation, фондация, защитаваща гражданските свободи онлайн.

И все пак, вместо пряко да оспорва тази власт, казва той, ЕС се опитва да я моделира. "Това законодателство дава на технологичните гиганти ролята на несменяеми интернет феодални владетели. Ние искаме узаконяването на конституционна монархия".

След 2020-та година - без  функционален интернет

Това, казва той, ще бъде самореализиращо се пророчество. "Не знам как може да победим Google, но знам, че не е начинът като им даваме трайно предимство. Поставянето на по-малките компании извън бизнеса няма да ни помогне да победим Google".

Не само меметата са изложени на риск. Джим Килок (Jim Killock), изпълнителен директор на Open Rights Group от Великобритания, група, действаща в областта на дигиталните права в Обединеното кралство, заяви, че филтърът за съдържание подкопава дългогодишния принцип на ЕС срещу "общия надзор", при който платформите са задължени да проверяват какво публикуват потребителите на сайтовете им.

Изискванията за повсеместен мониторинг вече са забранени от Закона за електронна търговия на ЕС, поради риска автократичните правителства да използват тази технология, за да потискат свободата на словото.

Сега проектозаконът трябва да премине пленарното заседание на ЕС, орган от 751 членове на Европейския парламент, преди да стане закон.

Правните проблеми са неизбежни, коментира Доктороу, но Европейският съд не е бързо действаща институция. "Ще минат много години, а междувременно член 13 ще бъде действащ закон. Идеята, че ще останем в третото десетилетие на хилядолетието без функционален интернет, е кошмарна".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.