22 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Музика, направена от паяци, със съдействието на изследователи от MIT (видео)

Да, добре сте прочели: паякова музика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 април 2021 в 13:51 25170
Кредит: Pixnio / Public Domain

Учените от Масачузетския технологичен институт наскоро пуснаха невероятно парче от чисто нов музикален жанр - паякова музика.

Те създават 3D сканирания на паяжини, които след това импортират във виртуална среда, което им позволява да манипулират мрежите по различни начини и да преобразуват получените структури и техните акустични качества в музика, се казва в прессъобщение за изследването, представено от екипа на срещата в понеделник на Американското химическо общество.

„Паякът живее в среда на вибриращи струни“, заявява в прессъобщението ръководителят на проекта и инженер от Масачузетския технологичен институт Маркус Бюлер (Markus Buehler). „Те не виждат много добре, така че усещат света си чрез вибрации, които имат различни честоти.“

Можете - и трябва - да чуете семпъл от музиката тук.

За да създадат музиката, учените присвояват различни ноти на различните направления на мрежата и след това сглобяват някаква мелодия въз основа на 3D структурата на мрежата и начина, по който паяците конструират своите мрежи с течение на времето.

Арфоподобният инструмент и отекващ ефект придават на музиката призрачна натрапчивост, която подхожда на паякообразните.

Самата музика звучи малко объркано - нещо като котка, която се разхожда по пиано, но е поне по-интересна от творенията на музикалните астрономи.

Паяковата музика е забавен експеримент сам по себе си, но учените от MIT имат намерение да я пуснат на паякообразна, а не за човешка публика - и да видят дали могат да използват музикалните вибрации, за да насочват поведението на паяците.

„Сега се опитваме да генерираме синтетични сигнали, за да говорим основно на езика на паяците“, разказва Бюлер в съобщението. „Ако ги изложим на определени модели на ритми или вибрации, можем ли да повлияем на това, което правят и можем ли да започнем да общуваме с тях? Това са наистина вълнуващи идеи".

Източник: MIT Scientists Translated the Structure of a Spider Web Into Music – Watch & Listen, American Chemical Society


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.