08 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА стартира проект за суперфутуристичен транспорт в Израел (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 ноември 2015 в 13:06 65881

В Израел ще стартира още тази година пилотен проект за принципно нов обществен транспорт skyTran на калифорнийската компания Unimodal в партньорство с НАСА.

Технически проектът ще използва технологията на магнитната левитация, но ще бъде хибрид между индивидуален и обществен транспорт с двуместни вагони. Ще се движи по релси, разположени на височина от 6 до 9 метра над земята. Компанията планира повечето от енергията, необходима за движението на транспорта skyTran ще идва от соларни панели, поставени върху опорите и самите кабини.

Генералният директор на компанията Джери Сандърс (Jerry Sanders) заяви, че компанията му има намерение да промени коренно съвременното състояние на обществения транспорт. Според него съществуващите наземни системи са прекалено скъпи, енергоемки и вредни за околната среда и изхвърлят във въздуха прекалено много въглероден диоксид. А метрото е още по-скъпо - то може да достигне цена до 2 милиарда на километър.

Сандърс обещава, че skyTran ще струва само 8-10 млн долара на километър, а един вагон ще струва 25-30 хиляди долара. Пилотният проект в Тел Авив ще представлява 20-километров затворен контур, по който количките ще пътуват със скорост до 70 км/ч. Разработчиците обещават, че в окончателният вариант количките ще се движат със скорост до 240 км/ч, а ще транспортират 12 000 души на час.

Цялата система ще се управлява от компютър, който ще гарантира плавното движение и безпроблемно качване и слизане на пътниците. От съображения за сигурност във вагонетките ще имат достъп само регистрирани пътници, които ще бъдат разпознати от система, действаща със смарт телефони, пръстови отпечатъци или по друг начин. 

Чрез разделяне на пътници в групи от по двама, според инженерите на компанията, трябва да се намали вероятността от произшествия и инциденти в сравнение с обичайния градски транспорт, в който се струпват много хора на едно място. Количките ще бъдат оборудвани с автономни източници на енергия, които в случай на авария ще помогнат безопасно да се стигне до най-близката станция.


tm 30.11 2015 в 23:54 1
+ 1
- 3
В колхоза пък измислили по-модерен впряг =D
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.