На днешния ден е осъществено първото трансконтинентално телевизионно излъчване (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 септември 2022 в 00:00 79327 0

Президентът Хари труман и Индия Едуардс, изпълнителен директор на женския отдел на Националния демократичен комитет дават радио интервю през 1948 г.

Кредит Wikimedia Commons

Президентът Хари труман и Индия Едуардс, изпълнителен директор на женския отдел на Националния демократичен комитет дават радио интервю през 1948 г.

На 4 септември 1951 г. речта на Президента на САЩ Хари Труман преди конференция в Сан Франциско е излъчена из цялата страна и така става първата телевизионна програма, предадена от Източния до Западния бряг. Речта е фокусирана върху приемането на споразумение, което да сложи официален край на окупацията на Япония от САЩ след Втората световна война (ВСВ).

Излъчването, направено чрез свръх модерната за времето си микровълнова технология, е уловено от 87 станции в 47 града според CBS. В своето изказване Труман обяснява, че това споразумение, ще помогне "да се изгради свят, в който децата на всички нации ще живеят заедно в мир". Със заплахата от разпространението на комунизма в страните от тихоокеанския басейн като Корея и Виетнам, САЩ разбира, че трябва да си създаде съюзник в лицето на силна независима Япония.

От края на ВСВ през 1945 г., Япония е под окупация и близко следене на американските военни, ръководени от генерал Дъглас МакАртър. Шест години по-късно, през 1951 г. Труман хвали японския народ за желанието да се развиват по пътя на демокрацията, създавайки нова конституция и съюзи за защита на правата на служителите и правото на глас на жените. 

Споразумението е ратифицирано от Конгреса на САЩ на 20 март 1952 г.

Хари Труман е и изобщо първият президент на САЩ, дал изявление по телевизията. Това се случва на 5 октомври 1947 г. и от Белия дом президентът призовава гражданите да се хранят по-малко, ограничавайки например консумацията на месо във вторник или на яйца в четвъртък. Но причините за тези препоръки не са здравословни, а заради гладните съюзници на страната из Атлантика, защото преяждането и разхищението на храна само допринася за недостига и инфлацията според думите на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !