01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На днешния ден е осъществено първото трансконтинентално телевизионно излъчване (видео)

| На този ден 04 септември 783890
Президентът Хари труман и Индия Едуардс, изпълнителен директор на женския отдел на Националния демократичен комитет дават радио интервю през 1948 г. Снимка: Wikimedia commons CC ASA 4.0/Harry S. Truman Library & Museum

На 4 септември 1951 г. речта на Президента на САЩ Хари Труман преди конференция в Сан Франциско е излъчена из цялата страна и така става първата телевизионна програма, предадена от Източния до Западния бряг. Речта е фокусирана върху приемането на споразумение, което да сложи официален край на окупацията на Япония от САЩ след Втората световна война (ВСВ).

Излъчването, направено чрез свръх модерната за времето си микровълнова технология, е уловено от 87 станции в 47 града според CBS. В своето изказване Труман обяснява, че това споразумение, ще помогне "да се изгради свят, в който децата на всички нации ще живеят заедно в мир". Със заплахата от разпространението на комунизма в страните от тихоокеанския басейн като Корея и Виетнам, САЩ разбира, че трябва да си създаде съюзник в лицето на силна независима Япония.

От края на ВСВ през 1945 г., Япония е под окупация и близко следене на американските военни, ръководени от генерал Дъглас МакАртър. Шест години по-късно, през 1951 г. Труман хвали японския народ за желанието да се развиват по пътя на демокрацията, създавайки нова конституция и съюзи за защита на правата на служителите и правото на глас на жените. 

Споразумението е ратифицирано от Конгреса на САЩ на 20 март 1952 г.

Хари Труман е и изобщо първият президент на САЩ, дал изявление по телевизията. Това се случва на 5 октомври 1947 г. и от Белия дом президентът призовава гражданите да се хранят по-малко, ограничавайки например консумацията на месо във вторник или на яйца в четвъртък. Но причините за тези препоръки не са здравословни, а заради гладните съюзници на страната из Атлантика, защото преяждането и разхищението на храна само допринася за недостига и инфлацията според думите на държавния глава.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.